Порт змусив кіпріотів виплатити йому третину мільйона
05.07.2013   //  

Суд стягнув з ТОВ «Херсонес» 332,17 тис грн. на користь держпідприємства «Херсонський морський торговельний порт», а також 6,6 тис грн. судового збору. Про це свідчить постанова Одеського апеляційного господарського суду від 27 червня.

Таким чином суд визнав вимоги порту і стягнув із фірми заборгованість за використання двох причалів.

Як свідчать матеріали суду, згідно з укладеним у січні 2012 року договором, «Херсонес» надав порту гарантії, що у першому півріччі буде перевантажено 40 тис т рослинної олії. Однак, за цей час фірма перевантажила лише 15,61 тис т.

У липні порт направив фірмі листа, у якому попросив погасити заборгованість у розмірі 332,17 тис грн. У встановлений строк «Херсонес» ні оплати, ні відповіді не надав. Лише у жовтні 2012-го фірма відписала, зазначивши, що обсяг перевантаженої олії був завищений, оскільки внаслідок зміни власника у «Херсонеса» не було укладено договорів з постачальниками олії. Крім того, «були й інші, незалежні від фірми причини, а саме – вимерзання посівів та неврожай соняшника в Україні».

Як вказав суд, посилання «Херсонеса» на складнощі у сільському господарстві та труднощі, які виникли у зв’язку зі зміною власників, «не заслуговують на увагу колегії суддів, оскільки нічим не підтверджені». Більш того, дані обставини не можуть бути підставою для неналежного виконання договірних зобов’язань. Суд наголосив, що фірма порушила умови договору, який є обов’язковим для виконання.

Не підтверджується і заява щодо зміни власників «Херсонеса». З 2007 року власником фірми є кіпрська компанія «Дабл Ю Джей Венчурз Лімітед». До цього однією з власниць «Херсонеса» була Тетяна Горбунова. Людина з таким ПІБ зараз є начальником відділу управління регіонального розвитку Головного управління економіки Херсонської облдержадміністрації.