Прокурор хоче, аби під вікнами мера Сум звели Палац піонерів
04.07.2013   //  

Суд залишив у користуванні ПАТ «Будінвест СМ» ділянку біля дитячого парку «Казка» у Сумах, де підприємство будує житловий комплекс. Про це свідчить постанова Харківського апеляційного господарського суду від 19 червня.

Визнати недійсним договір оренди ділянки площею 0,94 га по вул. Новомістенській, 1/2 просила прокуратура Сум. Прокурор стверджував, що житлова забудова у цьому місці суперечить генеральному плану міста. Так, у 1978 році вказана ділянка у складі більшого наділу площею 2,4 га була виділена Управлінню капітального будівництва виконкому для будівництва Палацу піонерів.

Суди перших двох інстанцій у задоволенні позову прокуратурі відмовили.

Вони зазначили, що Палац піонерів досі не побудовано, хоча з часу прийняття рішення міськрадою сплинуло 30 років. Відтак, усі строки його виконання сплинули. Крім того, «змінився політичний режим в країні, необхідність будувати Палац піонерів відпала».

Як зазначив суд, із наданих прокурором матеріалів (кадастровий план ділянки, фрагмент генплану) не вбачається, що розміщення житлових будинків суперечить генплану Сум. Натомість у матеріалах справи є комплексний висновок Управління архітектури та містобудування Сум, відповідно до якого Управління вважає за можливе використання земельної ділянки під розміщення багатоквартирного житлового будинку.

Також суд визнав безпідставним посилання прокуратури на порушення міськрадою норм закону «Про регулювання містобудівної діяльності», оскільки на момент укладання договору оренди цей закон ще не набув чинності. Закон був прийнятий у 2011 році, тобто через три роки після укладення договору.

Між тим, як встановив суд, ПАТ «Будінвест СМ» набув право на володіння ділянкою правомірно.

У 2004 році Сумська міськрада і ФОП Олексій Шечков уклали договір оренди ділянки площею 0,94 га по вул. Новомістенській, 1/2 за рахунок земель міської громади. Влітку 2007 року Шечков продав збудовану до того часу нерухомість (8% готовності) ЗАТ «Будінвест СМ». 2008 року міськрада припинила право користування Шечкова ділянкою і надала її в оренду «Будінвесту СМ».

Як наголосив суд, рішення міськради, на підставі якого було укладено договір оренди ділянки площею 0,94 га, не оскаржувалося і не скасовувалося.

Станом на лютий цього року по вул. Новомістенській, 1/2 знаходилася така нерухомість: незавершений будівництвом житловий будинок і 12 господарських комор.

Неподалік від цієї ділянки знаходиться будинок по Новомістенській, 10а, в якому мешкає мер Сум Геннадій Мінаєв.

Власником ПАТ «Будінвест СМ» є Morius Corporation (Беліз). Гендиректором підприємства є депутат Полтавської облради від Компартії Ігор Сірик, раніше відомий як заступник начальника Служби автодорiг у Полтавськiй областi.