Пляжі Алушти облюбували Алєкпєров, Миримський, Лебедєв і Глоба
04.07.2013   //  

На пляжах Алушти облаштувалися російські олігархи Олександр Лебедєв і Вагіт Алекперов, а також лідер партії «Союз» нардеп Лев Миримський. Про це пишуть Валентина Самар і Анна Шайдурова на сайті «Центру журналістських розслідувань».

Всього в Алушті зареєстровано 56 пляжів. За даними міської ради, 12 з них є пляжами загального користування, на які можна потрапити вільно, ще п’ять – мають статус дитячих, 10 – лікувальних, 28 – оздоровчих і одна пляжна зона визначена як технічна. Як зазначають журналісти, загалом в Алушті знайти собі місце для безкоштовного засмагання і купання можливо.

Разом з тим є і платні пляжі, вартість входу на які коливається від 15 до 30 грн. «Обраним» вдається закрити доступ до моря за допомогою отримання оздоровчого призначення пляжів, які вони орендують.

Так, пляж «Любретка», який торік ще був загального призначення, з цього року вже значиться як оздоровчий. Цей пляж і знаходиться в користуванні у вілли «Коханій», яка належить адвокату юридичної консультації Київського району Сімферополя Вікторії Осініній.

Наступний пляж – бази відпочинку «Лагідний берег» – теж оздоровчий. Засновниками ТОВ в Єдиному держреєстрі значаться чотири непублічних фізособи з Алушти, Києва і Москви.

Завидні активи в Професорському куточку – пансіонати «Море», «Мигдальний гай» і санаторій «Слава» належать російському олігарху, власнику Національної Резервної Корпорації Олександру Лебедєву. Пляжна зона з аквапарком знаходиться в оренді у ТОВ «Мигдальний гай» і «Юстас-Крим».

Прибережна земля готельного комплексу «Кримська Рів’єра», на території якого виріс готель Radisson, передана в оренду фірмі «Кронос», в засновниках якої – київське ТОВ «ІФД-Капітал», засноване московською компанією з такою ж назвою. Бенефіціарами цієї групи є російський нафтомагнат, президент «Лукойлу» Вагіт Алекперов і віце-президент «Лукойлу», власник московського «Спартака» Леонід Федун. У свою чергу «ІФД-Капітал» володіє ще однією кримською здравницею у Великій Алушті – санаторієм «Карасан».

У східній частині Алушти три карти пляжу отримало ТОВ «Нева-Каскад 2008», яким володіють народний депутат України та лідер партії «Союз» Лев Миримський і його дружина Вікторія. Пляжем нардеп поділився з народом по-братськи: з трьох карт пансіонату одна виділена для безкоштовного загального користування.

Одна карта оздоровчого пляжу «Дачі доктора Штейнгольц» протяжністю 60 метрів належить фірмі, заснованій мешканцями Дніпропетровська – бізнесменові і екс-депутату обласної ради Євгену Глобі і Анатолію Глобі.

Свої пляжні території має і санаторій «Морський куточок», що належить ТОВ «Кримська юридична група», основні активи якої виведені в британський офшор. Контроль над здравницею належить російському ТОВ «Ателіка», що керує мережею готелів в Росії і Україні.