- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

ВАСУ підтвердив, що оформлення закордонного паспорта коштує 170 гривень

Вищий адміністративний суд визнав незаконним стягнення додаткових платежів при оформленні закордонного паспорта. Про це свідчить постанова [1] ВАСУ від 5 червня.

У 2012 році житель Запоріжжя Руслан Жиров звернувся до суду з позовом, у якому вказав, що йому відмовили в оформленні закордонного паспорта через неподання ним додатково до пакету документів двох квитанцій – про оплату послуг з питання оформлення та видачі паспорта громадянина для виїзду за кордон та про оплату вартості бланку паспорта.

Запорізький окружний адмінсуд у задоволенні позову відмовив.

У свою чергу Дніпропетровський апеляційний адмінсуд це рішення скасував, зобов’язавши міграційну службу видати паспорт Жирову. Своє рішення суд мотивував тим, що чиновники не мали права вимагати вказані платежі, оскільки вони не передбачені законом «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» та урядовою постановою №231 від 31.03.1995.

При оформленні закордонного паспорта людина має сплатити лише державне мито за оформлення і видачу паспорта у розмірі 170 гривень. Разом з тим, передбачена постановою Кабміну №1098 від 26.10.2011, на яку посилалася служба реєстрації, послуга вартістю 87 грн. за оформлення і видачу паспорта фактично дублює мито.

Суті останньої послуги представник міграційної служби суду пояснити не зміг. У свою чергу суд наголосив, що ця послуга не є обов’язковою і може надаватися людині лише за її письмовою заявою.

Що ж до оплати вартості бланка, служба реєстрації посилалася на ту ж постанову 2011 року, згідно з якою розмір послуги, що передбачає видачу бланка, визначається з урахуванням витрат на їх придбання.

Однак, на вимогу надати докази вартості бланка паспорта суду було надано лист Державної міграційної служби, адресований її територіальним управлінням, про те, що відносини між ДМС та консорціумом «ЄДАПС» (виробником персоніфікованих документів) є конфіденційною інформацією. Разом з тим, дані «Вісника держзакупівель» свідчать про те, що у 2012 році МВС замовляло ЄДАПСУ паспорти по 120 і 270 грн. [2] залежно від терміну виготовлення.

Таким чином, суд вказав, що урядова постанова 2011 року «правовідносини у сфері оформлення та видачі паспортів громадян України для виїзду за кордон не регулює».

ВАСУ залишив постанову апеляційного суду в силі. При цьому він змінив її у частині зобов’язання міграційної служби оформити паспорт Жирову. ВАСУ зазначив, що втручання у повноваження ДМС є недопустимим, тому він зобов’язав Управління ДМС повторно розглянути питання щодо оформлення паспорта запорожцю.