Фірма заммера Києва банкрутує, не повернувши банку Бахматюка $10 мільйонів кредиту
02.07.2013   //  

Суд узаконив невиплату фірмою «УПТ-Інвест» кредиту у розмірі $10 млн VAB банку Олега Бахматюка. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 20 червня.

У грудні 2006 року Запорізька міська рада і ТОВ «УПТ-Інвест» уклали договір оренди земельної ділянки площею 1,63 га строком на 49 років в районі торгового коледжу по проспекту Леніна/вул. Горького. Тут фірма мала побудувати багатоповерховий житловий комплекс з об’єктами громадського призначення.

Разом з тим у вересні 2008 року «УПТ-Інвест» взяло кредит у VAB банку на суму $10 млн, який фірма мала повернути до листопада 2010 року. Задля гарантії повернення грошей вони також уклали іпотечний договір, предметом якого став житловий комплекс, який мала побудувати фірма.

Влітку 2010 року обласна інспекція державного архітектурно-будівельного контролю виявила, що будівництво житлового комплексу не ведеться. Здійснено лише підготовчі роботи: обгороджено територію, влаштовано котлован з паль. Директор фірми Юрій Михайлуца пояснював, що будівництво було розпочате наприкінці 2008 року, але з 2009 року, у зв’язку з фінансовою кризою, – було призупинене. Він обіцяв, що фірма поновить роботи «після ліквідації фінансової кризи в Україні».

Перевірку цього майданчика провела також прокуратура, яка звернулася до суду з проханням розірвати договір оренди. У травні 2011 госпсуд Запорізької області задовольнив цей позов. Своє рішення суд мотивував нецільовим використанням орендованої ділянки. Крім того, було встановлено, що «УПТ-Інвест» визнано банкрутом, триває процедура ліквідації.

Апеляцію на це рішення подав VAB банк, для якого ця ділянка і будівництво на ній були гарантією повернення $10 млн кредиту.

Донецький апеляційний суд, із яким погодився ВГСУ, відмовив банку. Суди вказали, що ділянка не забудовується, і коли будівництво відновиться – невідомо. Більше того, фірма перестала платити орендну плату: станом на квітень 2011 року заборгованість становила 28,25 тис грн.

Що ж до погашення заборгованості по кредитному договору, то, як вказав суд, це питання має вирішуватися у межах справи про банкрутство «УПТ-Інвесту».

Власниками «УПТ-Інвесту» є «Запорізький центр керування активами» та ТОВ «Українське промислове товариство».

Власниками останнього нині є син першого заступника голови КМДА Анатолія Голубченка Артем Голубченко, жителі Москви Ірина Коренбліт та віце-президент Єврейської конфедерації України Роман Коренбліт, донеччанка Лариса Васильєва, яка є родичкою нардепа від Партії регіонів Олександра Васильєва.

Засновниками «Українського промислового товариства» у 1990-х роках були Анатолій Голубченко, Роман Коренбліт та донецький «регіонал» Валерій Шира, якого називають «банщиком» Януковича.