Облрада «забула» викупити частку власності у Центрі донорської крові в Сумах
01.07.2013   //  

Суд визнав законною купівлю ПАТ «Біофарма» 18,75% статутного капіталу ТОВ «Сумський обласний центр служби крові», на які також претендувала Сумська обласна рада. Про це свідчить постанова Харківського апеляційного господарського суду від 17 червня.

Облрада вимагала від суду визнати недійсними рішення позачергових загальних зборів учасників фірми 25 грудня 2012 року, яким було змінено склад власників «Сумського обласного центру служби крові». Зокрема, Віктор Любчак, Владислав Любчак, В’ячеслав Гречишкін, Олександр і Галина Швагер продали свої частки загальною кількістю 18,75% ПАТ «Біофарма», яка на той час володіла 56,25%.

Господарський суд Сумської області, який задовольнив позов облради (володіє 25% фірми), встановив, що при ухваленні цих рішень був порушений порядок щодо повідомлення облради про порядок денний зборів. Так, облрада вказала, що питання про зміну власників «Сумського обласного центру служби крові» були включені до порядку денного саме під час проведення, а це є порушенням закону.

Однак апеляційний суд це рішення скасував. Він вказав, що облрада знала про намір 5 співвласників продати свої частки ще у вересні 2012 року, коли вони надіслали «Біофармі» і облраді відповідні листи-повідомлення.

Відповідно до чинного законодавства, переважне право на купівлю часток у фірмі мають інші власники. Протягом місяця з часу отримання листа вони мали повідомити, чи купуватимуть ці частки. У жовтні це зробила лише «Біофарма». Як свідчать матеріали суду, облрада ухвалила рішення про придбання цих 18,75% 16 листопада.

За даними суду, 15 листопада «Сумський обласний центр служби крові» повідомив про проведення 25 грудня загальних зборів, зазначивши шість питань, серед яких не було жодного стосовно відчуження 18,75% статутного капіталу. Разом з тим, як вказує суд, 26 листопада облрада отримала листа, у  якому повідомлялося про включення до порядку денного зборів питання продажу вказаних часток.

Таким чином, апеляційний суд вказав, що облрада була вчасно (за 30 днів) повідомлена про зміни у порядку денному зборів. Перелік учасників, які мали намір продати свої частки, облраді також був відомий.

У 2012 році  є інвестиційна компанія Horizon Capital і голландський Банк розвитку підприємництва (FMO) викупили акції ПАТ «Біофарма» у структур народного депутата від Партії регіонів Василя Хмельницького і першого заступника міністра інфраструктури Костянтина Єфименка.