Сини нардепів-«регіоналів» і мера Донецька намагались без аукціону отримати 20 соток у Донецьку
27.06.2013   //  

ТОВ «Будівельна компанія «Донсхід» намагалося через суд змусити Донецьку міську раду укласти з нею договір оренди ділянки площею 0,22 га по вул. Клінічна в Ленінському районі. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 17 червня.

Як свідчать матеріали суду, у жовтні 2007 року «Донсхід» уклав із міськрадою договір резервування даної ділянки на підставі рішення виконкому від 28.11.2006. Фірмі було погоджене місце розташування сервісно-торгового центру і надано дозвіл на проведення пошуково-вишукувальних робіт для будівництва.

«Донсхід» до 01.12.2009 мав розробити проектно-кошторисну документацію, затвердити її та оформити відведення земельної ділянки. А виконком за цей час зобов’язався не надавати зарезервовану ділянку іншим юридичним та фізичним особам.

Клопотання про надання ділянки в оренду на 49 років фірма надіслала міськраді лише у лютому 2012 року. Не отримавши відповіді, вона надіслала заяву ще раз у березні. Наприкінці травня міськрада повідомила, що договір резервування розірваний з 1 січня 2012 року.

Суд став на сторону міської ради. Він вказав, що лише в її компетенції є управління комунальними землями. А як свідчать матеріалами справи, рішення про надання «Донсходу» зазначеної ділянки в оренду міськрада не приймала. Разом з тим договір резервування не є підставою для набуття права на ділянку.

Крім того, 14 жовтня 2010 року сплив строк, до якого можна було передати в оренду ділянку, рішення щодо якої було ухвалене до 2008 року, без проведення аукціону.

Доказів того, що «Донсхід» протягом встановленого строку виконав вимоги виконкому або звернувся до міськради з проханням продовжити строк їх виконання, суду надано не було. Доказів про наявність якихось перешкод, через які фірма не змогла звернутися до міськради, теж не було.

Нинішнім власником ТОВ «БК «Донсхід» є Олександр Вітін.

Заснували цю фірму у листопаді 2006 року син нинішнього мера Донецька Віталій Лук’янченко, син нардепа від ПР Валентина Ландика Андрій Ландик, який є депутатом Донецької міськради, син нардепа від ПР Олександра Риженкова Юрій Риженков, а також Ігор Єгоренко, син екс-нардепа від ПР Тамари Єгоренко.

Сини зараз також є власниками фірми зі схожою назвою – ТОВ «Донбудсхід плюс». А Риженков і Ландик також керують ТОВ «Донбудсхід».