«Сімейні» бізнесмени заробляють купу мільйонів на дітях-чорнобильцях, годуючи їх бразильською свининою
19.06.2013   //  

Свинина з Бразилії в одній зі шкіл Овруча, Житомирська область

Деякі цьогорічні найбільші переможці-постачальники продуктів дітям-чорнобильцям виконують лише посередницьку функцію, прокручуючи через себе десятки мільйонів «дитячих» грошей, а деякі завозять товар за завищеними цінами, часто не першої свіжості. Про це пишуть Дмитро Гнап і Алла Шершень зі «Слідство.Інфо».

Так, журналісти встановили, що донецьке ТОВ «Сінтезпродсервіс» заробить 3,5 млн грн. лише на Березнівському районі Рівненської області: годувати місцевих школярів-чорнобильців буде Березнівська райспоживспілка, яка пропонувала на тендері годувати дітей за 17,5 млн грн., однак виграла пропозиція «Сінтезпродсервісу» на 21 млн грн.

А деякі постачальники завозять продукти за завищеними цінами, іноді неякісні або й взагалі заборонені в сусідніх країнах. Наприклад, у школах Вишгородського району Київської області скаржаться на ТОВ «Візит», яке завозить сир «Буковинський» по 89 грн., тоді як його можна знайти по 51 грн за кіло. Свинину, яку фірма закуповує по 21 грн., вона продає школам по 88 грн., яблука – по 14 грн., яловичину – по 95 грн.

Свинина з Бразилії в одній зі шкіл Овруча, Житомирська область

Свинина з Бразилії в одній зі шкіл Овруча, Житомирська область

Більше того, нерідко постачаються неякісні продукти: підгнилі яблука; прострочений сік; наявність 7,3% крохмалю у ковбасі вищого ґатунку, хоча згідно з ДСТУ його там взагалі не повинно бути; бразильська свинина глибокої заморозки, ввезення якої, наприклад, у Росію взагалі заборонене через виявлені в ній шкідливі і заборонені речовини і т.д.

Новоград-Влинська санстанція встановила, що постачальники «не дотримуються правила транспортування продуктів харчування: м’ясо та м’ясопродукти перевозяться звичайним, а не холодильним транспортом».

Засновником ТОВ «Візит» є депутат Білоцерківської районної ради від Партії регіонів Руслан Березюк. Він також тривалий час був директором фірми «Укрпродакорд ОР», яка була одним з головних постачальників їжі для солдатів, коли Міноборони очолював Єжель.

Дружина Єжеля пов’язана спільним бізнесом з Ігорем Філіпенком – колишнім керівником ТОВ «Хліб Інвестбуд». Ця скандальна фірма отримала чималу підтримку з боку міністра АПК Миколи Присяжнюка – давнього друга Юрія Іванющенка та Віктора Януковича.

На додачу, ТОВ «Укрпродакорд ОР» має той самий телефон, що й ПАТ «Експортно-Імпортна Агенція «Омега», яке очолює Дмитро Нікіфоров. Останній є засновником Фонду «Домінанта», часткою в якому володіє також ТОВ «Танталіт» – господар земель «Межигір’я».

А найбільшою часткою у Фонді «Домінанта» володіє кіпрська компанія «Тунарас Інвестментс Лімітед», власником якої записаний кіпрський юрист Маріус Хацірусос. Ця кіпрська компанія, крім Фонду «Домінанта» володіє також ПАТ «Сертеза» разом з ТОВ «Трейд Маркет Групп».

Останню фірму очолює мешканець Донецька – Євген Плугатиренко. Він раніше був одним зі співвласників «Українського Бізнес Банку». Це було саме тоді, коли банком керував нинішній перший віце-прем’єр Сергій Арбузов. Плугатиренко тоді мав навіть більшу частку в банку, ніж теперішній глава Донецької облради Андрій Федорук.

Але, зрештою, і Плугатиренко, і Федорук переуступили свої акції сьогоднішньому господарю банку – Олександру Януковичу.

Нагадаємо, у січні цього року Мінсоцполітики віддало 13-ти компаніям 438,57 млн грн. на харчування дітей-чорнобильців. Із них 331 млн грн. отримали пять компаній – ТОВ «Сінтезпродсервіс» (90 млн грн.), ТОВ «Перша Компанія Максимум» (89 млн грн.), ТОВ «Візит» (86 млн грн.), ТОВ «Алавер-Буд» (40 млн грн.), які не були фаворитами Мінсоцполітики на минулорічному тендері, а також ТОВ «Статпостач» (26 млн грн.).

«Статпостач» та «Сінтезпродсервіс» регулярно отримують підряди на постачання продуктів для тюрем, а «Перша компанія Максимум» зареєстрована на киянина Павла Максимова, який відомий через фірму-постачальника палива для Міноборони Михайла Єжеля.