«Донбасенерго» перед приватизацією позичило у держбанка 1,3 мільярди під надзвичайно низький відсоток
18.06.2013   //  

ПАТ «Донбасенерго» 11 червня за результатами тендеру уклало угоду з ПАТ «Державний ощадний банк України» на надання мультивалютного кредиту у розмірі 1,34 млрд грн. на п’ять з половиною років. Вартість обслуговування кредиту становитиме 356,19 млн грн. та $27,46 млн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Кредит отримано для реконструкції енергоблоку ст.№7 потужністю 800 МВт Слов’янської ТЕС. Кредит розбито на три частини. «Донбасенерго» отримає 351 мільйон цього року, 334 млн грн. у 2014-му і 652 млн грн. – у 2015 р. Майже половина виплат по кожному з траншів припадає на рік, коли отримуються гроші.

Загальна вартість обслуговування кредиту в доларі і гривні становить близько 576 млн грн., що становить менше 8% річних. Це є дуже низькою кредитною ставкою для мультивалютних кредитів. При цьому заставою по кредиту «Донбасенерго» встановило майнові права на гроші, які надходитимуть від реалізації електроенергії.

Нагадаємо, Фонд держмайна планує продати 66% акцій «Донбасенерго» вже цього літа. Відтак новий власник матиме підприємство, яке буде модернізуватись за дешевий кредит державного банку.

У 2012 році «Донбасенерго» очолив депутат Донецької міськради від Партії регіонів Едуард Бондаренко. Раніше він керував ТОВ «Виробничо-транспортна фірма «Угольтранс». Нині половиною цієї компанії володіє брат Едуарда Бондаренка Ігор, дружина якого зараз є гендиректором фірми. Одним з перших засновників компанії був Віталій Беляков, нинішній чільник фірми «ДРФЦ» з групи Олександра Януковича.