Суд повернув Ющенку ділянку на Андріївському узвозі, яку в нього забрала «злочинна» влада
17.06.2013   //  

Суд визнав недійсним рішення Київради, яким було скасовано договір оренди ТОВ «Фірма «Сула» земельної ділянки на Андріївському узвозі, 33/6 у Києві. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 20 травня.

Договір оренди цієї ділянки площею 0,06 га Київрада і фірма «Сула» уклали у квітні 2006 року. Фірма отримала ділянку в користування на 25 років для будівництва ресторану в комплексі з магазином по продажу товарів мистецтва та виставковим залом.

У квітні 2012 року Київрада розірвала договір оренди ділянки через невиконання фірмою його умов, а саме – та не проводила будівництво протягом трьох років з моменту реєстрації угоди. Підтвердженням цього став акт обстеження ділянки Головним управлінням земельних ресурсів КМДА, який зафіксував на ділянці частково складовані будматеріали та споруджені сходи.

Фірма «Сула» оскаржила це рішення. Її позов задовольнили суди усіх трьох інстанцій. Вони вказали, що акт обстеження ділянки був складений з порушенням порядку проведення перевірок. Таким чином суд дійшов висновку, що Київрада скасувала договір оренди на підставі акту, який не відповідає вимогам чинного законодавства. Крім того, як зауважив суд, факт відсутності завершеної забудови не може свідчити про істотне порушення умов договору. Між тим фірма «Сула» затвердила проектну документацію, почала будівництво і справно платить орендну плату.

Нинішніми основними власниками ТОВ «Фірма «Сула» є брат колишнього президента України Віктора Ющенка Петро Ющенко із дружиною Оленою. Крім того, майже 8% у компанії належить ТОВ «Вінд Стрім», власником якого значиться Євген Гречуха.

Протягом 2008-2011 років співвласником ТОВ «Фірма «Сула» був також донецько-грецький мільярдер Леонід Юрушев, відомий близькістю до Партії регіонів.

Як повідомляли ЗМІ, ТОВ «Фірма «Сула» фігурувало у гучному скандалі щодо незаконного виділення близько 30 земельних ділянок під забудову у Києві.

На Андріївському узвозі, 33/6 «Сула» передбачала збудувати ресторан на 60 місць, магазин із продажу товарів мистецтва, виставковий зал, апартаменти для ВІП-персон і паркинг на 24 автомобіля.