Суд забрав у Жебрівської державну базу відпочинку, якою та незаконно користувалась 15 років
14.06.2013   //  

Суд повернув у власність держави базу відпочинку «Смуглянка», що розташована неподалік від Білгород-Дністровського в Одеській області. Про це свідчить постанова Одеського апеляційного господарського суду від 4 червня.

Повернення бази, що знаходиться на бульварі Золотий Берег, 113 у смт. Затока, добився Фонд держмайна.

Як свідчать матеріали справи, у 1995 році держпідприємство «Завод «Тіра» було приватизоване шляхом перетворення його у ВАТ. При цьому база відпочинку «Смуглянка» залишилася у державній власності, оскільки об’єкти соціально-побутового призначення на той час не підлягали приватизації.

Однак, порушуючи закон, ВАТ «Завод «Тіра» у березні 1996 року продало цю базу ТОВ «Спилле», яке, у свою чергу, у березні 1998-го перепродало її ВАТ «Фармак».

У 2000 році Арбітражний суд Одеської області, рішення якого залишив без змін ВАСУ, визнав договір продажу бази від 1996 року недійсним, оскільки ФДМУ, як державний орган приватизації, дозволу на це не давав.

Разом з тим, як свідчать матеріали справи, ФДМУ лише у 2012 році дізнався про продаж бази ВАТ «Фармак». Після чого і звернувся до  суду.

Суд першої інстанції відмовився задовольнити позов ФДМУ, визнавши «Фармак» добросовісним набувачем. Доказів того, що фармацевтичне підприємство знало про відсутність законних підстав у ТОВ «Спилле» для продажу бази суд не отримав.

У свою чергу апеляційний суд наголосив, що укладання договорів купівлі-продажу бази не припинило право власності держави, а тому до теперішнього часу саме держава залишається її власником.

Згідно з даними офіційного видання ФДМУ «Відомості приватизації» від 9.01.2013, база відпочинку «Смуглянка» увійшла до орієнтовного переліку об’єктів держвласності, які пропонується продати у цьому році. За даними ЗМІ, покупцем, швидше за все, буде «Фармак».

База відпочинку «Смуглянка» налічує 13 цегляних і дерев’яних будівель, що розташовані на ділянці 1,14 га. У 2012 році «Фармак» здав в експлуатацію новий корпус, вартість номерів у яких коштує 400 грн. з людини за добу.

Як зазначають у прокуратурі, територія «Смуглянки» – це «унікальна піщана коса, створена самою природою, що омивається з півдня морем, а з півночі – прісними водами Шаболатського і Дністровського лиманів».

ВАТ «Фармак» контролюється Філею Жебрівської і її братом екс-нардепом від НУНС Павлом Жебрівським.