Суд визнав, що в Міноборони незаконно забрали 95 га, але землю так і не повернув
14.06.2013   //  

Суд визнав незаконним та скасував рішення Чорноморської селищної ради (Одеська обл.) при прийом до земель запасу ділянки площею 94,65 га. Про це свідчить постанова Одеського апеляційного господарського суду від 6 червня.

Цю ділянку вартістю 241,57 млн грн. селищна рада прийняла до комунальної власності у 2005 році після добровільної відмови від неї директора військового радгоспу «Гвардійський».

Суди визнали таку відмову незаконною, оскільки ані Кабмін, ані міністр оборони,  рішень по цій ділянці не приймали.

Суд першої інстанції постановив повернути ділянку Міноборони. Однак апеляційний суд рішення в цій частині скасував, оскільки до переходу в комунальну власність вказана ділянка на підставі держакту від 1993 року перебувала у постійному користуванні військового радгоспу, який на даний час до сфери управління Міноборони не входить. У 2008 році наказом Міноборони радгосп було перейменовано у держпідприємство «Гвардійське».

Крім того, зазначив апеляційний суд, у 2003 році радгосп передав селищній раді свою нерухомість і об’єкти соціальної інфраструктури загальною площею 5965 кв м балансовою вартістю 21,23 млн грн., що розташовані на даній ділянці. Відтак, рада має право на користування землею, на якій розташовані належні їй об’єкти.

Зауважимо, що військові наголошували на неправомірності передачі їхньої нерухомості у комунальну власність, оскільки відповідні акти прийому-передачі були складені без участі представників Міноборони.