Як у Генпрокуратурі пояснюють вибір «Адаманта»
12.06.2013   //  

ОБҐРУНТУВАННЯ застосування процедури закупівлі в одного учасника

Замовник: Генеральна прокуратура України.

Найменування предмета закупівлі: ДК 016:2010 – 61.10.3Послуги щодо передавання даних мережами проводового зв’язку  (Супроводження каналів корпоративної системи прямого відеозв’язку органів прокуратури України та ЄРДР).

Кількість товару, вид робіт та послуг:

– Супроводження каналів обміну даними між Генеральною прокуратурою України та обласними прокуратурами.

– Забезпечення цілодобового функціонуваннядвох каналів сумарної пропускної смуги  з швидкістю  до 100 Мбіт/с між Генеральною прокуратурою України та прокуратурами обласного рівня.

– Забезпечення цілодобового функціонування основних волоконно оптичних каналів сумарноїпропускної смуги  з швидкістю до 10 Гбіт/с  між магістральним мережним комутаційним обладнанням Виконавця та Замовника.

– Забезпечення цілодобового функціонування резервного волоконно оптичних  каналу пропускної смуги  з швидкістю до 1 Гбіт/с між магістральним мережним комутаційним обладнанням Виконавця та Замовника.

– Надання в користування каналоутворюючого обладнання.

– Надання консультацій з питань налагодження системи захисту каналів зв’язку.

– Налагодження маршрутизації каналів зв’язку.

– Надання консультацій з питань наданих послуг.

– Надання консультацій з питань мережевої фільтрації.

Причини та обставини, якими керувався замовник під час обрання процедури закупівлі в одного учасника:

В 2011 році в рамках закупівлі «корпоративної системи прямого відеозв’язку органів прокуратури України на основі ІР-телефонії» відповідно до договору №052-2011 від 28 серпня 2011 р., підрядником у переможця торгів на послуги з організації каналів зв’язку з прокуратурами областей для функціонування апаратури електрозв’язку в корпоративній системі прямого відеозвя’зку органів прокуратури України  була запрошена вітчизняна компанія ТОВ «Адамант».

В продовж 2012 року ТОВ «Адамант»  були надані послуги з «Супроводження каналів корпоративної системи прямого відозв`язку органів прокуратури України» відповідно до договору Договір  № 049-2012 від 11 липня 2012 р..

Даною компанією було проведено роботи із створення потужного центру прийому-передачі даних, який забезпечує безперервну та захищену роботу комунікаційного обладнання, серверного господарства та забезпечує цілодобовий зв’язок Генеральної прокуратури України з обласними прокуратурам.

Також ТОВ «Адамант» в рамках договорів було здійснено роботи з побудови та супроводження  каналів зв’язку з обласними прокуратурами, що забезпечило:

–           захищеність від будь-яких зовнішніх втручань, та повну конфіденційність інформації (комп’ютерної та аудіовізуальної);

–           можливість впровадження системи ЄРДР;

–           можливість впровадження єдиної системи документообігу та системи обліку кадрів, інформація в яких оновлюється у реальному часі;

–           можливість запровадження кріптографічно захищеної телеінформаційної мережі нового покоління, основаної на ІР- технологіях,  яка забезпечує внутрішній аудіо-та візуальний цифровий зв’язок між Генеральною прокуратурою та прокуратурами областей.

–           можливість подальшого впровадження єдиної системи автоматичного збору статистичної інформації, що унеможливить появи помилок або перекручень у статистичній звітності;

–           можливість впровадження системи моніторингу інформації, що циркулює мережею, з метою запобігання її витоку та неправомірному використанню.

Організація каналів здійснена з урахуванням того, що в інформаційній мережі Генеральної прокуратури України мають обіг як формалізовані, так і аудіовізуальні дані, які призначені для службового користування, і охороняються відповідно до чинного законодавства. Тому для унеможливлення втрати такої інформації ТОВ «Адамант» забезпечено відповідний рівень захисту інформації на об’єкті.

Для функціонування вказаних каналів зв’язку в областях ТОВ «Адамант» було укладено ряд договорів з місцевими провайдерами телекомунікаційних послуг на облаштування «останньої милі», тобто безпосереднього проведення волоконно оптичних ліній зв’язку, встановлення каналоутворюючогообладнання тощо та під’єднання прокуратур обласного рівня до інформаційної мережі. Після інтеграції прокуратур областей в єдину мережу, ТОВ «Адамант» проводить супроводження вказаних каналів зв’язку на предмет безперебійного надання загального каналу зв’язку із обумовленими в вимогах технічними параметрами швидкістю до 10Гбіт в систему ЄРДР  та систему прямого відеозвя’зку органів прокуратури України.

Проводиться постійний моніторинг навантаження на канали, їх пропускної здатності та реалізації доступу. У разі технічних проблем негайно проводиться реагування із залученням провайдера телекомунікаційних послуг в регіоні. На основі укладених договорів технічні збої негайно усуваються.

Зміна виконавця супроводження каналів зв’язку приведе:

–           до необхідності нової побудови «останньої милі», тобто прокладення фізичного каналу від прокуратур області до мережі місцевих провайдерів, договори на створення яких на даний момент діють між провайдерами в областях та ТОВ «Адамант», що понесе додаткові витрати бюджетних коштів.;

–           до перебоїв у роботі з доступу до системи ЄРДР, захищеної системи прямого відеозв’язку та програмних комплексів «Єдина система статистики та аналізу роботи органів прокуратури України», «Кадри» тощо, які неминучі при переналаштуванніканалоутворюючого обладнання на іншого надавача послуг;

–           може привести до втрати інформації тощо.

Заміна попереднього надавача послуг може призвести до виникнення проблем технічного та організаційного характеру, пов’язаних з експлуатацією та обслуговуванням каналоутворюючого обладнання, організаційних проблем пов’язаних із переглядом договірних відносин  з місцевими провайдерами та додаткових витрат, бюджетних коштів, які можуть перевищити вартість закупівлі.