Фірма синів екс-міністра відсудила скандальну ділянку в Ялті
12.06.2013   //  

Суд залишив скандальну земельну ділянку на Полікуровському пагорбі у Ялті у користуванні ТОВ «Аль». Про це свідчить рішення Господарського суду Автономної Республіки Крим від 28 травня.

Прокуратура Ялти вимагала скасувати договір оренди цієї ділянки площею 0,85 га, укладений 23.01.2003, і повернути її міськраді. Свої вимоги вона мотивувала тим, що дана ділянка знаходиться в межах історичного ареалу, однак узгодження на виділення цієї землі від Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Мінкультури фірма не отримувала. Крім того, міськрада при передачі ділянки в оренду не встановила її категорію, а вона мала би належати до земель історико-культурного призначення.

Однак господарський суд, до якого справа була повернута з Севастопольського апеляційного суду, відмовився задовольнити цей позов у зв’язку зі спливом строку позовної давності. Суд вказав, що прокуратурі було відомо про відведення даної ділянки ще у 2005-2007 роках, а не з 2012-го, як вона стверджувала в суді.

Нагадаємо, фірма у 2003 році отримала в оренду ділянку площею 0,85 га строком на 50 років для будівництва та обслуговування пансіонату сімейного типу. Вартість цієї ділянки, яка розташована по вул. Полікурівській у Ялті, становить 4,79 млн грн.

Нинішнім власником ТОВ «Аль» є ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Сігма-Інвест», 100% якого належить ТОВ «Сігма-Інвест». Власниками останнього є депутат Дніпропетровської облради від Партії регіонів Сергій Мазур і його брат В’ячеслав Мазур. Їхній батько Валерій Мазур у 1995-1997 роках був міністром промисловості України.

Забудова Полікуровського пагорбу викликала невдоволення місцевих мешканців. Наприкінці грудня 2012 року активісти намагалися перешкодити будівельникам встановити паркан навколо ділянки. У результаті сутички, під час якої охоронці застосували спецзасоби, постраждали двоє жінок.

Після цього 30 січня цього року Ялтинська міськрада ухвалила рішення звернутися до суду з позовом про розірвання договору оренди із ТОВ «Аль».

При цьому 4 січня до господарського суду АРК надійшов позов від прокуратури Ялти, відповідачами у якому є ТОВ «Аль» і Ялтинська міськрада. Суд першої інстанції у задоволенні позову відмовив, а апеляційний, як зазначалося вище, знову відправив справу на розгляд до місцевого суду.