Державний банк подарував партнеру екс-зятя Ющенка 28 мільйонів
12.06.2013   //  

Хмельницький бізнесмен Віктор Назар за допомогою банкрутства очистив своє підприємство від боргів і тепер готується розпочати паперовий бізнес з чистого листа. Про це пише Вадим Стародубцев у «Діловій столиці».

Наприкінці травня Господарський суд Хмельницької області завершив ліквідацію ЗАТ «Славута Папір», колись одного з найбільших виробників обгорткового паперу в Західній Україні.

Банкрутство «Славути-Папір» стартувало у лютому 2010 року. Ініціатором цього процесу виступило київське ТОВ «Індустріальна компанія», яке володіє 75% акцій ЗАТ, пред’явивши вимоги на суму 4,8 млн грн.

Вже у травні 2010 року Господарський суд Хмельницької області затвердив реєстр вимог кредиторів до боржника на суму близько 100 млн грн., з яких майже третина прийшлася на Укрексімбанк. У 2007-2008 банк активно кредитував підприємство, яке в той час нарощувало свої потужності з випуску обгорткового паперу, закуповуючи виробниче устаткування.

Втім, незважаючи на те, що Укрексімбанк був найбільшим кредитором ЗАТ, більшість у комітеті кредиторів дісталася дружнім власнику «Славути-Папір» структурам: ТОВ «Мозаїк-Інвестментс» (Київ) і кіпрській фірмі Sherrerd Holdings. Вони сконцентрували на двох левову частку боргів – майже 50 млн грн.

З їх згоди у грудні 2010 року підприємство було оголошене банкрутом. Його майно, а це 31 об’єкт нерухомості і 515 одиниць обладнання, було виставлене на продаж. За скромну суму 7,7 млн грн. майно купило київське ТОВ «Зелений парк». Ці гроші пішли на часткове погашення боргу перед Укрексімбанком і колишніми працівниками ЗАТ.

Оскільки інших цінних активів у підприємства не виявилося, госпсуд ухвалив рішення завершити його ліквідацію. При цьому суд визнав вимоги кредиторів на суму близько 90 млн грн. погашеними. У тому числі Укрексімбанк недорахувався майже 28 млн грн.

Між тим ТОВ «Зелений парк» оголосило про намір відновити виробництво паперу на потужностях ЗАТ «Славута-Папір» в Ізяславі.

Як пише видання, директором ТОВ «Зелений парк» зараз є Павло Герасименко, який раніше займав аналогічну посаду в ТОВ «Індустріальна компанія» Назара.

Віктор Назар відомий як партнер Олексія Хахльова,  віднедавна колишнього чоловіка дочки екс-президента Віктора Ющенка Віталіни Ющенко.