Держава продала свої частки у гірничих фабриках удвічі дешевше за їхню оцінку
11.06.2013   //  

Фонд держмайна продав державні частки у п’яти гірничо-збагачувальних фабриках у Донецькій області – «Комсомольській», «Узлівській», «Червоній зірці», «Росії» та «Україні» – удвічі дешевше за їх оціночну вартість. Про це пише Сергій Щербина в «Економічній правді».

Як свідчать дані судових справ за позовами Міненерго, яке стверджувало, що при акціонуванні фабрик була необґрунтовано занижена частка держави, фабрика «Комсомольська» була оцінена у 269 млн грн. (200 – орендаря, 69 – держави), «Узлівська» – 200 млн грн. (150 – орендаря, 50 – держави), «Червона зірка» – 318 млн грн. (242 – орендаря, 76 – держави), «Україна» – 73 млн грн. (57 – орендаря, 16 – держави), «Росія» – 68 млн грн. (52 – орендаря, 16 – держави).

Разом з тим 29 травня цього року 25,52% акцій «Комсомольської» було продано за 34 млн грн., 24,5% «Узлівської» – за 24 млн грн., 23,83% «Червоної зірки» – за 37 млн грн., 23,64% фабрики «Росія» – за 7 млн грн., 21,69% фабрики «Україна» – за 7,875 млн грн.

Тобто, загальна вартість державних часток у цих фабриках, виходячи з проведеної оцінки, становить 227 млн грн. Але, в кінцевому рахунку, держава отримала лише 111,9 млн грн.

Пакет «Комсомольської» придбало ТОВ «ДРФЦ», ставши повним власником фабрики. А пакети чотирьох інших фабрик були продані фінансовій компанії «Альтера Фінанс» з Донецька.

Є підстави вважати, що ці активи теж залишаться у розпорядженні «Сім’ї». «Повірте, «Альтера» у цьому випадку була лише посередником. Це відома компанія з професійним менеджментом, але вона не така «модна», щоб купувати це для себе», – запевнив один з фахівців у сфері інвестиційних фондів.

Є ще кілька пікантних подробиць. Так, держпакети були продані на майданчику біржі «Іннекс», мажоритарними акціонерами якої є ТОВ «Агнел 2008» та ТОВ «Келiс Консалтинг».

«Агнел 2008» засвітився в історії з сумнівним будівництвом лікарні у центрі Києва на місці колись комунального геріатричного центру. У свою чергу «Келiс Консалтинг» належить 51% київського готелю «Братислава», який пов’язують зі старшим сином президента Олександром Януковичем. Крім того, серед засновників «Келiс Консалтинг» була ТОВ «Ріелті Істейт Групп», яка є проміжним власником «УкрБізнесБанку», який колись належав Едуарду Прутніку, а потім був під керуванням нинішнього першого віце-прем’єра Сергія Арбузова.

Нагадаємо, названі фабрики ще з початку 2000-х років контролювалися асоціацією «Донбаський розрахунково-фінансовий центр» (ДРФЦ), яку контролював Едуард Прутнік. Після перемоги Януковича на президентських виборах, Прутнік майже весь свій бізнес передав новоствореній владній групі «Сім’я».

Асоціація «ДРФЦ» припинила своє існування, а їй на зміну прийшло ПАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Комсомольська». Також під кожну з орендованих держфабрик були створені окремі структури – ПАТ «ЦЗФ «Узлівська», ПАТ «ГЗФ «Червона зірка», ПАТ «ГЗФ «Україна» та ПАТ «ГЗФ «Росія».

Також було створене ТОВ «ДРФЦ», очолюване екс-керівником однойменної асоціації Віталієм Бєляковим. У названих акціонерних товариствах ТОВ «ДРФЦ» отримало 74-77% акцій. Відповідно 26-23% залишилося у держвласності.

Мажоритарним власником “ДРФЦ” зараз виступає офшорка з Британських Віргінських островів Sarone Holdings Limited. Як вдалося з’ясувати “ЕП”, остання компанія має зв’язки з іншою приватної збагачувальною фабрикою “Калінінська”, яку зараховували до активів Едуарда Прутніка.

Мажоритарним акціонерами цієї фабрики зараз є те саме “ДРФЦ”. А раніше, разом з цією структурою, “Калінінською” володіли фірми з “Межигір’я” – “Укрпромінвестактив” та “СПС-Груп”, яке ще називали “Син-Папа-Син”.