Донецькі улюбленці Колеснікова отримають 193 мільйони на ремонт Палацу Спорту у Києві
03.06.2013   //  

ДП «Льодові арени» 29 травня за результатами тендеру  уклало угоду з ТОВ «Донбасінформзв’язоксервіс» на другу чергу робіт з проектування та капітального ремонту Палацу спорту за 192,50 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Технічні деталі запланованого ремонту невідомі, оскільки документація конкурсних торгів не містить техзавдання. Разом з тим, по закінченню першої частини робіт в 2011р. прес-служба КМДА повідомляла, що в рамках другої черги планують повністю замінити застарілу фасадну систему на енергозберігаючу, куполоподібну покрівлю вагою 1500 тонн – на вдвічі легшу, на другому поверсі будівлі зробити мармурову підлогу, оновити інженерні системи, блок харчування, частини санвузлів, а також покращити дизайн приміщень.

Завершити всі роботи повинні до кінця 2014 р., фінансують ремонт з державного бюджету.

Засновником донецької фірми «Донбасінформзв’язоксервіс» зі статутним капіталом 9,6 тис грн. є Геннадій Рибенков. У липні минулого року президент Віктор Янукович нагородив Рибенкова орденом «За заслуги» ІІІ ступеня «за значний особистий внесок у підготовку і проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, успішну реалізацію інфраструктурних проектів».

Ця донецька фірма почала отримувати державні підряди наприкінці 2010 року після призначення Бориса Колеснікова віце-прем’єром з питань Євро-2012. З того часу компанія отримала низку підрядів від київського НСК «Олімпійський» на 631,44 млн грн. Всі підряди фірма отримала без відкритих торгів. Загалом же за останні два з половиною роки фірма виграла тендерів на 824,17 млн. грн.

Єдиним конкурентом з різницею в 1,15% було ПрАТ «Аеробуд». Підприємство зареєстроване на п’ять кіпрських фірм, близьких до одного з лідерів групи «Приват» Геннадія Боголюбова. Головою правління «Аеробуду» є Григорій Козинський, один з співзасновників ТОВ «Рубікон-трейдінг» з групи «Приват».

Нагадаємо, ремонтувати Палац Спорту почали в 2010 р. Перша черга обійшлася загалом в 94,84 млн грн., з яких 3,11 млн грн. коштував проект і ще 91,73 млн грн. – самі роботи за підсумками двох договорів. Спершу ремонт оцінили в 80,33 млн грн., однак потім суму збільшили через зростання витрат на будівельно-монтажні та пусконалагоджувальні роботи, обладнання, його монтаж і випробування.

Тоді ремонт виконувало ТОВ «АК Інжинірінг», яке після призначення Колеснікова було включено до складу генпідрядників реконструкції НСК «Олімпійський». В 2010 році серед власників «Інжинірінгу» був Іван Шакуров, бізнес-партнер Бориса Колеснікова.

Друга черга ремонту Палацу спорту пройде в рамках підготовки до Чемпіонату Європи з баскетболу, який Україна прийматиме у вересні 2015 р. Змагання проходитимуть у шести містах – Києві, Львові, Одесі, Харкові, Дніпропетровську та Донецьку. У кожному з цих міст мають побудувати або реконструювати баскетбольні арени, зокрема у столиці – дві.

Державним коштом ремонтуватимуть лише київський та дніпропетровський спортивні комплекси, решту беруть на себе приватні інвестори. Наразі вже відомо, що арену в Києві будуватиме DіVision Дмитра Буряка, у Харкові – Східно-Європейська паливно-енергетична компанія (ВЕТЕК) Сергія Курченка, в будівництво львівської – інвестуватиме Ігор Коломойський. Загалом же витрати на підготовку до проведення чемпіонату оцінюють в 7 млрд грн.