Спроба прокуратури відібрати у забудовників будівлю в Маріїнському парку провалилася
30.05.2013   //  

Суд залишив будівлю, що розташована на вул. Грушевського, 1Б у Маріїнському парку Києва, у власності ТОВ «Паркпроектінвест». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 20 травня.

Визнати недійсним договір купівлі-продажу цієї будівлі загальною площею 601,5 кв м і витребувати її від ТОВ «Паркпроектінвест» у суду просила київська прокуратура, яка представляла інтереси Міносвіти.

Прокуратура наполягала на порушенні законодавства при приватизації даної будівлі, а саме – за наявної прямої законодавчої заборони було вилучено майно позашкільного навчального закладу. Однак суди усіх трьох інстанцій у задоволенні позову відмовили через недоведеність заявлених вимог.

Як встановив суд, прокуратура не довела використання даної будівлі як об’єкту освіти. Про це, зокрема, свідчить договір 7-річної оренди цієї нерухомості, укладений у грудні 2006 року між ФДМУ і ВАТ «АК «Київреконструкція», яке планувало використовувати нерухомість в якості складських приміщень і офісів.

Суд дійшов висновку про непридатність для використання будівлі у позашкільному виховному процесі. Про це свідчить відсутність доказів, які б підтверджували фінансування будинку за рахунок держбюджету, а також лист Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Міносвіти, який засвідчив, що двоповерхова будівля по вул. Грушевського, 1Б станом на 16.11.2007 була знецінена на 100%, дерев’яний сарай – на 100% і гараж – на 15%, при цьому балансова вартість об’єкта становила 95,3 тис грн.

Крім того, суд вказав, що правомірність приватизації даної будівлі була визнана правомірною судами по іншій справі, а «факти, встановлені рішенням господарського суду … під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони».

Вказуючи на іншу судову справу суд має на увазі рішення Господарського суду Києва і Київського апеляційного суду 2009 року за позовом «Київреконструкції» до ФДМУ. Саме керуючись цими рішеннями ФДМУ у жовтні 2009-го включив будівлю на вул. Грушевського, 1Б до переліку об’єктів державної власності, що підлягають приватизації шляхом викупу, визнавши право на приватизацію за «Київреконструкцією».

4 лютого 2010 року ФДМУ за 3,93 млн грн. продав цю будівлю ВАТ «АК «Київреконструкція», від якого право власності на будинок перейшло до Тараса Стрільчука та Артура Одинця, які у 2011 році передали його до статутного фонду створеного тоді ж ТОВ «Паркпроектінвест».

Зазначимо, що дана будівля розташована на ділянці площею 1 341,71 кв м. ТОВ «Паркпроектінвест» вже займається питанням землевідводу цієї землі.

Як свідчать матеріали справи, до продажу будівля на вул. Грушевського, 1Б знаходилася у державній власності і перебувала на балансі Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді МОН. За часів СРСР у цій будівлі знаходилася Республіканська станція юних туристів.

Власниками ВАТ «АК «Київреконструкція» є колишній депутат Верховної Ради (2006-2007) Дмитро Крючков та його брат екс-депутат Київради (2006-2008) Леонід Крючков.

Нинішніми власниками ТОВ «Паркпроектінвест» є Артур Одинець і ТОВ «Укртрансеко», яке належить ТОВ «Добродій» і ТОВ «Віксен Джей Ел Ем». ТОВ «Добродій» володіє «Алпеко Інвестментс ЛТД» з Віргінських островів, а власниками ТОВ «Віксен Джей Ел Ем» є кіпрська компанія «Стемп Лізінг Лімітед» і Михайло Ковальчук.

За даними ЗМІ, ТОВ «Паркпроектінвест» підконтрольне депутату Київради Олександру Лойфенфельду. Дочка Лойфенфельда Інна разом із Артуром Одинцем є співвласницею кількох фірм – ТОВ «ДСТ», ТОВ «Мультінет», ТОВ «ВБК «Градобуд», ТОВ «Маст», ТОВ «Мінора ЛТД».