Росіянин відсудив три гектари лісу під Судаком ще на 40 років
30.05.2013   //  

04Суд залишив земельну ділянку площею 3 га на березі Чорного моря у смт. Новий Світ під Судаком у користуванні ВАТ «Укрвибухбуд» до 2054 року. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 21 травня.

Цю ділянку, 2,77 га якої займає ліс, селищна рада вилучила з земель Судакського лісомисливського господарства восени 2004 року і передала в оренду на 50 років ВАТ «Укрвибухбуд» для будівництва оздоровчо-рекреаційного комплексу, встановивши орендну плату в розмірі 49,89 тис грн. на рік.

У 2012 році прокуратура Судака звернулася до суду з вимогою повернути цю ділянку вартістю 3,71 млн грн. державі.

Прокуратура вказувала на те, що Новосвітська селищна рада вийшла за межі своїх повноважень, розпорядившись ділянкою, яка є державною власністю, і змінивши її цільове призначення – землі лісового фонду були передані в оренду як землі рекреаційного призначення не у встановленому законом порядку. Крім того, збитки, заподіяні внаслідок вилучення лісових земель, не були вчасно відшкодовані.

Господарський суд АРК задовольнив позов прокуратури, вказавши, що право розпорядження вказаними землями належить Раді Міністрів АРК.

Однак Севастопольський апеляційний госпсуд це рішення скасував. Він зазначив, що селищна рада діяла правомірно, оскільки у 2003 році Верховна Рада АРК внесла до меж смт. Новий Світ 100,87 га, у т.ч. 29,49 га земель Судакського лісомисливського господарства. Зауважимо, що проект землеустрою щодо розмежування земель державної і комунальної власності суду наданий не був.

Те, що відповідно до довідки місцевого відділу Держкомзему станом на 01.07.2004 за Судакським лісомисливським господарством землі у межах селища не числилися, суд пояснив тим, що ці дані були відображені у звітності на 01.01.2005.

Крім того, апеляційний суд визнав, що втрати лісогосподарського виробництва у розмірі 271,07 тис грн. були сплачені «Укрвибухбудом» із запізненням – у квітні 2008 року. Однак, наголосив суд, жодних вимог ні селищна рада, ні лісогосподарство щодо цього не пред’являли, а за законом несплата збитків землекористувачам не тягне за собою визнання договору оренди недійсними.

Вищий господарський суд України залишив рішення апеляційного суду без змін.

ВАТ «Укрвибухбуд» входить в групу підприємств компанії «Юнігран», президентом якої є москвич Ігор Наумець. За даними SMIDA за 2011 рік, ТОВ «Юнігран» мало 24,89% акцій ВАТ «Укрвибухбуд», 26,04% – Іван Махоня, 23,12% – Андрій Беребень, 17,03% – Сергій Хлюпін.

Нагадаємо, в лютому цього року Кабмін надав ПАТ «Малинський каменедробильний завод», мажоритарним власником якого теж є Ігор Наумець, дозвіл на розробку проекту землеустрою лісової ділянки площею 13,4 га у Коростишівському районі Житомирської області «для розширення території промислового майданчика, складів готової продукції та кар’єрного поля».