Тюремники послизнулися на рибі
29.05.2013   //  

fishДо відома ревізорів та інших законників. Ця історія про 63 мільйони і рибу вам мусить сподобатись. Бо ті хто треба – вже в тюрмі.

Виявляється, що, коли пересічні громадяни наступають на граблі, то тюремники – на слизьку рибу. При чому останні це роблять достатньо методично – раз в рік.

Минулого разу, нагадаємо, їх підвела кілька і хамса. Ціни на них були настільки своєрідні, що одного листа журналістів з TVi вистачило, щоб переможець тендеру скинув із ціни 5 мільйонів. Скидати було з чого – різниця між цінами тендеру і ринку склала мільйонів 25.

Цього року тюремники створили набагато складнішу комбінацію. Відтак, гадається, листа їм повинні вже писати не журналісти, а люди із більшими повноваженнями. А тепер сама історія.

У ній все насправді достатньо просто. У тюрмах сидять люди. Їх треба годувати. Для цього Державна пенітенціарна служба України (ДПСУ) закуповує харчі на сотні мільйонів гривень щороку. У тому числі і рибу.

Постачальників банальної риби на зразок мойви – завались. Жодного ексклюзиву, патентів чи уніфікацій. Відтак тюремникам пряма дорога на конкурентну процедуру.

ДПСУ туди і пішла, оголосивши в листопаді 2012 року відкриті торги на придбання 5 тис тонн заморожених мойви, путасу та аргентини. Розкриття пропозицій мало статись у грудні. Тільки все пішло одразу якось кривувато.

Спочатку тюремники самі почали змінювати свої плани: збільшили кількість папірців, які мають подавати учасники торгів, і це відтягло тендер на січень. Потім в ДПСУ збільшили замовлення на рибу, це потягнуло за собою збільшення забезпечення конкурсної пропозиції і новий перенос торгів ще на два тижні.

Але це не все. Тут вигулькнуло ТОВ «Люкс Про Форм», яке оскаржило умови тендеру в Антимонопольному комітеті. Ця компанія, хоч і не виграла жодного державного тендеру, але добре відома у якості оскаржувача харчових тендерів. Ми звісно не стверджуємо, що такі оскарження потрібні у першу чергу самому замовнику, аби отримати законні підстави для затягування відкритих торгів і для подальшого волання про необхідність закупівлі «в одного учасника». Однак якийсь інший сенс у випадку з тюремниками побачити важко. Бо далі сталось таке.

Поки АМКУ розглядав цю справу (і зрештою відхилив скаргу) минув ще місяць. Тобто на календарі вже був кінець лютого.

При чому на тендер скаржник так і не прийшов. Знайшовся лише один бажаючий – ТОВ «Кліон» з пропозицією 62,42 млн грн. Відтак ДПСУ не вдалось отримати мінімально необхідних двох учасників (чи вдалось отримати одного, як кому подобається), і, подумавши ще три тижні, тюремники 18 березня тендер відмінили остаточно.

Звісно, ситуація неприємна. Голодні зеки – це не голодні школярі. Тому ДПСУ почала діяти. Правда, у дещо специфічний спосіб.

До остаточного вирішення тендерного питання ДПСУ продовжила на перші місяці 2013 року дію угоди з попереднім постачальником в обсязі до 20% від минулорічної угоди. По додатковій угоді риба в тюрмах мала завозитись до 1 квітня. Тобто від відміни тендеру до початку великого голоду залишалось менше місяця. А відкриті торги потребують двох місяців.

Таким чином і вийшло, що ДПСУ оголосила закупівлю «в одного учасника», приклавши до обґрунтування листи про наявність (відсутність) риби в тюрмах і нагальну потребу швидкого укладення нового контракту. При цьому від путасу та аргентини відмовились, залишивши тільки мойву.

Тут і з’являється милий для будь-якого слідчого факт. Бо цього разу тюремники вирішили навіть не маскуватись, як у випадку з курятиною на 80 мільйонів гривень.

В обґрунтуванні закупівлі ДПСУ власноруч написало, що відкриті торги відмінялись лише раз. Тоді як для оголошення закупівлі «в одного учасника» мали б відмінити послідовно дві конкурсні закупівлі (п.4, ч.2, ст. 39 закону «Про здійснення державних закупівель»).

Посилання ж ДПСУ на «нагальну потребу у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин» не підкріплено жодним(!) експертним висновком.

Тобто все просто. Ось буква закону – вона порушена. Щодо духу закону – теж не питання. Воно дуже просто досліджується під час допитів ( чи якщо хочете – бесід) про причини переносів відкритих торгів. Було би бажання.

А тепер щодо ціни питання. Якщо коротко, то вся вищевикладена історія коштуватиме бюджету близько 14 мільйонів гривень у вигляді «неефективно витрачених коштів».

До редакції «Наших Грошей» надійшов лист від тієї самої фірми «Кліон», яка була єдиним бажаючим постачати в тюрми рибу на відмінених відкритих торгах, але всупереч здоровому глузду не стало тим обранцем, з яким ДПСУ вирішило домовитись через закупівлю «в одного».

«Кліон» повідомив, що він звертався до тюремників з проханням залучити і їх до переговорів про обрання постачальника, пропонуючи мойву по 11,37 грн/кг (на відкритих торгах у лютому), а потім і по 12,37 грн/кг (на закупівлі “в одного учасника”, до якої фірму так і не підпустили).

Однак навіть таке підвищення ціни (фахівці зрозуміють, чи не так?) не торкнуло серця тюремників. «Кліону» нічого не відповіли.

Відсутність реакції на дешеву пропозицію можна пояснити багатьма речами. Наприклад тим, що ДПСУ вела напружені перемовини з іншою фірмою – ТОВ «МК-маркет». З цією компанією у тюремників був роками намолений зв’язок (тендери на 81 млн грн. за п’ять років), а з «Кліоном» – жодного розіграного тендеру.

У ході напружених переговорів тюремникам вдалось вмовити «МК-маркет» постачати мойву по 15,94 грн/кг. Тобто на 3,57 грн/кг дорожче від пропозиції «Кліону», або на 13,99 млн грн. більше у перерахунку на всю партію мойви (3,9 тис тонн з постачанням у липні-грудні).

Звісно, окремі фахівці можуть криво посміхнутись. Мовляв, «Кліону» потрібно було не листи по редакціям та скарги до АМКУ строчити (а фірма зробила це, запаралеливши її зверненнями до Держфінінспекції, Генпрокурора, міністра юстиції, міністра економічного розвитку та торгівлі та Рахункової палати). Мовляв, краще б шукали можливості підняти ціну на свою рибу хоча б до тих самих 15,94 грн/кг, які запропонувало досвідчене «МК-маркет», або й ще більше.

Однак це не наші методи. І не методи цивілізованого бізнесу.

Тож доводимо до відома ревізорів та слідчих. Закупівля мойви ДПСУ (оголошення про торги №128129) нині знаходиться на стадії очікування укладення угоди. 20 травня було акцептовано пропозицію «МК-маркет» вартістю 62,48 млн грн. Є можливість «взяти участь».

У свою чергу у тюремників є можливість не допустити «неефективних витрат» держбюджету у розмірі 14 млн грн. шляхом додаткових переговорів з обраним учасником, або обранням нового постачальника. У кожному разі це зарахується як полегшуючі обставини.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»