Донецька залізниця хоче отримати третину від розміщення євробондів «Укрзалізниці», львів’янам – найменше
28.05.2013   //  

Шість регіональних залізниць 16 травня уклали угоди з британською фірмою «Shortline PLС» на послуги послуг щодо запозичення коштів від розміщення облігацій участі в кредиті (євробондів) на загальну суму до $922 млн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Угоди укладено на п’ять років під 9,50% річних, також передбачені додаткові проценти за ставкою 0,0031% річних. Відтак обслуговування єробондів за цей період може скласти майже половину від суми запозичень.

Найбільше збирається позичити «Донецька залізниця» – до $293 млн. Найменше – «Львівська залізниця», яка планує отримати до $100 млн.

«Південно-Західна залізниця» планує позичити до $158 млн, ДП «Одеська залізниця» – до $155 млн, «Придніпровська залізниця» – до $110 млн, «Південна залізниця» – до $106 млн.

Головним організатором запозичення (лід-менеджером) Рада «Укрзалізниці» визначила Barclays Banк PLC (Барклейс Банк пі ел сі). У квітні британський банк повідомив, що в якості безпосереднього емітента, який випустить облігації та передасть кошти від їх розміщення на залізницю виступить спеціально створена особа «Shortline PLC», яка зареєстрована за адресою 5th floor, 6 st. Andrew street, London, EC4A 3AE.

В обґрунтуваннях закупівель залізниці вказують, що гроші необхідні для термінового оновлення рухомого складу та інфраструктури. «Південно-західна залізниця» також вказує, що згідно з дорученням міністра інфраструктури В.В.Козака (лист №1860/45/14-13 від 04.04.2013), гроші необхідні «для перекредитування попередніх запозичень (короткострокових та більш «дорогих» довгострокових кредитних ресурсів)».

Нагадаємо, згідно з даними «Вісника держзакупівель», у 2013 році регіональні залізниці взяли кредити на 4,75 млрд грн.

Як повідомлялось, два тижні тому «Укрзалізниці» вдалось розмістити євробонди на $500 млн. Ставка п’ятирічних паперів склала 9,5%, періодичність виплати купона – два рази на рік. Папери котуються на Ірландській фондовій біржі і повинні бути погашені 21 травня 2018 р. Розміщення здійснено через британську PSV Shortline Plc, а організаторами випуску облігацій виступили Barclays Capital, Morgan Stanley і Sberbank CIB.