Група Єфремова провернула банкрутство луганського заводу
24.05.2013   //  

Майно заводу з переробки відходів кольорових металів «Інтерсплав», що знаходиться в Луганській області, дістанеться Українському комунальному банку, який пов’язують з головою парламентської фракції Партії регіонів Олександром Єфремовим. Про це пише Олексій Грибановський у Forbes.ua.

До банкрутства заводу призвела кредитна угода, укладена у 2010 році між «Інтерсплавом» і Укркомунбанком. Тоді заради позики на 2,42 млн грн. завод, що мав до кризи виручку 90 млн грн., заклав усе своє майно.

Цей договір від імені «Інтерсплаву» підписав громадянин Болгарії Христо Димитров Колев, оформлений незадовго до цього на роботу в компанію на посаду менеджера з фінансів та розвитку. Довіреність на підписання фінансових документів він отримав від гендиректора заводу Віктора Болденкова.

Крапку в цій історії поставив Вищий господарський суд України, який 24 квітня відмовився визнати недійсним кредитний договір.

Варто наголосити, що на момент укладення договору Колев представляв інтереси не тільки позичальника, але і кредитора. Укркомунбанк входить до складу американської компанії TBM Holding, яку Колев офіційно очолює з 2005 року.

Одним з бенефіціарів TBM Holding вважається колишній губернатор Луганської області Олександр Єфремов. Крім того, одним із основних акціонерів TBM Holding, про що прямо сказано в презентації для інвесторів на її сайті, є заступник губернатора Луганщини Едуард Лозовський.

Єфремов і Лозовський стверджують, що не займаються бізнесом. Єфремов заявив, що передав акції в управління, ставши в 1997 році губернатором Луганської області. До 1996 року він очолював правління Укркомунбанку.

У свою чергу Лозовський, який очолював банк у 2000-х, не заперечує дружніх і ділових відносин з Єфремовим, але запевняє, що після переходу в 2010 році на держслужбу «віддав всі активи в управління незалежної компанії». Її назви він не розкриває.

Між тим підприємства з групи Укркомунбанку, очолюваної Христо Колевим, незмінно перемагають у тендерах держпідприємств, розташованих у Луганській області. Наприклад, торговий дім «Краснолуцький машзавод» реалізує гірничо-шахтне устаткування однойменного заводу, одним із співвласників якого через фірму «ДС-8» є син Єфремова Ігор.

«Інтерсплав» був створений у 1989 році на базі Свердловського заводу алюмінієвих сплавів в якості одного з перших спільних підприємств між СРСР і зарубіжним інвестором. 50,8% капіталу отримав найбільший в Іспанії виробник вторинних кольорових металів Remetal SA, 43,2% – держава і 6% – фірма «Укріс». Остання мала представляла інтереси трудового колективу, однак ще в 1990-х майже одноосібним власником фірми став директор заводу Болденков.

Фактично Болденков утримував контроль над підприємством увесь цей час. Оскільки статут СП передбачав консенсус усіх трьох власників заводу при прийнятті важливих рішень, тож директор блокував усі рішення, які його не влаштовували.

З початку 2000-х по 2008 рік виручка заводу, який здатен випускати 60 тис т вторинних алюмінієвих сплавів на рік з відходів та брухту, впала з 250 млн до 90 млн грн. На початку 2009 року через відсутність обігових коштів завод припинив роботу.

У 2010 році Болденков пішов у відставку. А в грудні 2012 року з ініціативи Пенсійного фонду проти «Інтерсплаву» було відкрито справу про банкрутство.