«Прокладка» Януковича за рік підняла ціни на вугілля для «Донбасенерго» у півтора рази
22.05.2013   //  

ПАТ «Донбасенерго» 13 травня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Траст інвест» на постачання 150 тис тонн антрацитового шламу за 45,00 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Фірма «Траст інвест» зі статутним капіталом 100 тис грн. зареєстрована на донеччанина Дмитра Шклярова. Контактний номер компанії також є контактним для фірми «Рятувальник», якою володіє будівельне підприємство «Кепітел білдінг Корпорейшен» з холдингу «МАКО» Олександра Януковича.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Індастрі трейд» зі статутним капіталом 100 тис грн., зареєстроване на донеччанина Володимира Довгаля. Ця фірма, як і «Траст інвест», була зареєстрована у лютому 2012 року.

При цьому ціна шламу зросла. Нині його придбано по 300 грн/т. Тоді як у вересні минулого «Донбасенерго» купувало його у «Траст інвесту» по 250 грн/т, а у липні – по 21- грн./т.

Фірма «Траст інвест» за один рік отримала підряди державних компаній на постачання вугілля на 5,13 млрд грн.

Нагадаємо, зараз склади державних вугледобувних підприємств переповнені видобутим вугіллям, яке немає збуту в Україні. Основною причиною профіциту вугілля в Україні є тіньовий ринок, обсяг якого становить 6 млн тонн на рік. Найбільшими постачальниками вугілля з копанок стали фірми, які пов’язують із Олександром Януковичем.

Нещодавно холдинг ДТЕК Ріната Ахметова погодився викупити вугілля, яке призначалося для Вуглегірської ТЕС, в об’ємі 2 мільйони тон удвічі дешевше, ніж раніше купувала сама ТЕС. При цьому Міненерго пообіцяло ліквідувати посередницькі схеми при закупівлі державного вугілля.