Завтра Рада покаже своє ставлення до вимог Європи зробити українські тендери прозорішими
21.05.2013   //  

Завтра, 22 травня, Верховна Рада розгляне законопроект N 2207, який має на меті  повернути прозорість в закупівлі державних підприємств. Ініціатори законопроекту: Володимир Кличко, Олег Тягнибок, Арсеній Яценюк, Віктор Чумак, Леся Оробець, Михайло Головко.

Суть законопроекту полягає в тому, що після прийняття закону державні підприємства можуть і далі не проводити тендерів, однак повинні публікувати звіти про свої закупівлі.

Державні підприємства отримали право не проводити тендери за власні кошти Законом №5044-VI, який було прийнято 5 серпня 2012 року. Завдяки цьому відкрита до цього часу  інформація  про закупівлі на суму понад 300 млрд в рік стала комерційною таємницею.

Згідно до звіту Рахункової палати, за останні два роки базовий Закон про державні закупівлі був змінений 17 разів, що «суттєво викривило принципи конкуренції і прозорості».

Занепокоєння прозорістю державних закупівель висловила в своїх останніх Рекомендаціях і Єврокомісія. «Зупинити та розвернути в іншому напрямі регрес, який мав місце у 2012 році в сфері державних закупівель та бюджетної прозорості»,- говориться у Звіті.

Минулого тижня 125 журналістів підписало петицію на підтримку законопроекту N 2207.

“Нехай державні підприємства проводять тендери без паперової тяганини. Ми віримо, що це покращить бізнес, але громадяни мають перевірити: що, у кого і за якою ціною купують за наші гроші. Законопроект N 2207- це угода між державою і платниками податків: зменшення бюрократії в обмін на прозорість.”,- йдеться у заяві.