Суд залишив загарбникам частину парку на Дарниці, яку незаконно отримала фірма Тополова
17.05.2013   //  
Одразу після отримання фірмою «Ярус» держакту на право власності у парку вирубали понад 100 хвойних дерев

Одразу після отримання фірмою «Ярус» держакту на право власності у парку вирубали понад 100 хвойних дерев

Вищий господарський суд визнав право власності ТОВ «Діместіон» на земельну ділянку площею 0,49 га у парковій зоні біля станції метро «Дарниця» у Києві. Про це свідчить постанова суду від 30 квітня.

Держакт на цю ділянку на Броварському проспекті (частина парку ім.Малишка) у грудні 2009 року отримало ТОВ «Проектна компанія «Ярус». Київрада видала фірмі документ на виконання рішення госпсуду Києва, який визнав укладеним договір купівлі-продажу цієї ділянки. Фірма отримала її для будівництва накриття відкритої частини лінії метро з обладнанням пішохідними містками, створенням приміщень торговельно-офісного та розважального призначення, паркінгу, супутньої інфраструктури.

Вже у січні 2010 року фірма «ПК «Ярус» продала ділянку ТОВ «Б.Р.К.», яке у лютому того ж року перепродало її ТОВ «Діместіон».

Рішення госпсуду Києва, яким Київраду було зобов’язано видати «Ярусу» держакт на землю, у грудні 2010 року скасував Вищий госпсуд.

Спираючись на цю постанову, суди перших двох інстанцій задовольнили позов виконавчого органу Київради (КМДА) і визнали недійсними договори купівлі-продажу ділянки, а також держакт на право власності на неї.

Суди вказали, що ТОВ «ПК «Ярус» набуло право власності на ділянку незаконно, на підставі судового рішення, яке було скасоване, а відтак не мало права продавати її фірмі «Б.Р.К.», а остання – «Діместіону».

Однак ВГСУ ці рішення скасував. Він зауважив, що виконавчий орган Київради не був стороною договорів купівлі-продажу ділянки, тому не перебуває з вказаними фірмами у зобов’язальних правовідносинах, а «обраний ним зобов’язальний спосіб захисту – визнання договорів недійсними, спірних правовідносин не регулює». Суд зазначив, що Київрада має пред’явити позов про визнання права власності на цю ділянку.

Власниками ТОВ «ПК «Ярус» є ТОВ «КДД Груп» та ТОВ «Центр громадського обслуговування та харчування «Лісова», які входять до компанії «KDD Group N.V.» (Амстердам). До 2011 року KDD Group контролював колишній народний депутат від НУНС Віктор Тополов. У 2011-му 68,2% компанії купив глава агрохолдингу Kernel екс-нардеп Андрій Веревський.

Серед проектів KDD Group, які досі на сайті компанії значаться як такі, що перебуваються на стадії розвитку, є зведення торгово-офісного комплексу «Metro City» поміж двома станціями метро на Лівому березі Дніпра.

Власником ТОВ «Б.Р.К.» протягом 2007-2012 рр. був Микола Монастирський. З липня 2012-го фірмою володіє Станіслав Хінцінський.

Власниками ТОВ «Діместіон», яка була зареєстрована 17 лютого 2010 року, до квітня 2012 року були Олександр Носихін та Василь Шваб; надалі – Анатолій Удіванов.

06-1