Журналісти вимагають повернути прозорість державних закупівель
13.05.2013   //  

Голові фракцій Партії регіонів у Верховній Раді України Олександру ЄФРЕМОВУ

Голові фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» у Верховній Раді України Арсенію ЯЦЕНЮКУ

Голові фракції політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» у Верховній Раді України Віталію КЛИЧКУ

Голові фракції всеукраїнського об’єднання «Свобода» у Верховній Раді України Олегу ТЯГНИБОКУ

Голові фракції Комуністичної партії України у Верховній Раді України  Петру СИМОНЕНКУ

Вимагаємо забезпечити прозорість розпорядження публічними фінансами та виконання елементарних принципів доброчесного урядування, передусім у сфері здійсненні державних закупівель.

Щомісяця середньостатистичний українець сплачує державі близько 2 092 гривень, на рік – 25 102 гривень.  І сьогодні влада повністю позбавила його можливості  контролювати, яким чином сплаченими ним коштами розпоряджаються.

5 серпня минулого року набрав чинності Закон №5044-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель». Ним з Господарського кодексу виключили норми, згідно з якими державні підприємства раніше використовували тендерні процедури при закупівлі товарів і послуг. Також з кодексу виключені пункти, що виводить з під дії закону «Про здійснення державних закупівель» комунальні підприємства та господарські товариства, контрольний пакет акцій (або частки у статутному фонді) якого належить державі.

У 2011 році держпідприємства провели тендери на 250 мільярдів гривень із загальною сумою закупівель у 325 мільярдів гривень. Сума співставна з розміром державного бюджету України.

Ще жоден закон в історії України не дозволяв вивести в тінь настільки значні суми.

Тож вже через півроку після набрання чиності Закону №5044 у тінь відійшла половина бюджетних коштів, передбачених на держзакупівлі. Лише за два перші місяці нового бюджетного року ми не дорахувались 66 мільярдів гривень.

Ми порівняли обсяги тендерів, дані про які були опубліковано в «Віснику державних закупівель» в січні-лютому 2013 і 2012 років. Маємо падіння рівно у два рази – зі 133 мільярдів гривень минулого року до 66  мільярдів у 2013-му. Ці два місяці дуже показові. Адже минулого року в січні-лютому через тендери пройшла чверть річного обсягу держзакупівель (520,20 мільярда гривень).

Тож ми наполягаємо на невідкладному прийнятті законопроекту №2207. Його суть проста – держпідприємства можуть і далі не проводити тендери, але мають публікувати дані про те, що вони купили, у кого і за якою ціною.

Нехай державні підприємства проводять тендери без паперової тяганини. Ми віримо, що це покращить бізнес, але громадяни мають перевірити: що, у кого і за якою ціною купують за наші гроші. Законопроект 2207 – це угода між державою і платниками податків: зменшення бюрократії в обмін на прозорість.

Державні закупівлі мають здійснюватись прозоро!

Петицію вже підтримали провідні у темі протидії та боротьби з корупцією журналісти, які переконані що Закон №5044-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель» окрім усього вищезазначеного перешкоджає веденню їх професійної діяльності:

Юрій НІКОЛОВ і Олекса ШАЛАЙСЬКИЙ – «Наші Гроші»,Сергій ГОЛОВНЬОВ – «Forbes-Украина», Сергій ЩЕРБИНА – «Економічна правда», Андрій МАРУСОВ – «Дзеркало Тижня», Дмитро ГНАП – «слідство.інфо», Алла ДУБРОВИК – «День», Наталія Соколенко «Телекритика».

Постав свій підпис і ти!