Суд забрав скандальний гектар на Інститутській, який через донецьких потрапив до німця з Борисполя
26.04.2013   //  

04Вищий господарський суд визнав відсутнім у ТОВ «Конвіва» права власності на земельну ділянку вартістю 31,78 млн грн., яка знаходиться на вул. Інститутській, 3 у Печерському районі Києва, і витребував її на користь столичної міськради. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 9 квітня.

Як встановив суд, у березні 2007 року Київрада передала в оренду, а у квітні того ж року продала ТОВ «Історія міста» ділянку площею 1,23 га по вул. Інститутській, 3 для реконструкції і експлуатації Музею історії Києва у складі адміністративно-готельного комплексу з вбудованими та прибудованими приміщеннями громадського та торговельного призначення, з підземним та наземним паркінгами.

У листопаді 2008 року ТОВ «Історія міста» продало цю ділянку ТОВ «ФКМ-Інвест», яке через три дні перепродало її ТОВ «Конвіва», створеній за кілька днів до укладення договору.

Приймаючи своє рішення ВГСУ, як і суди двох попередніх інстанцій, керувався рішеннями судів у інших двох справах. Зокрема, суди визнали протиправними та скасували рішення Київради про передачу в оренду і продаж ділянки ТОВ «Історія міста», а також визнали недійсними відповідні договори із фірмою та держакт на право власності ТОВ «Історія міста» на ділянку по вул. Інститутській, 3.

Як зазначає суд, якщо після укладення недійсного правочину було укладено ще декілька, то вбачається правильним визнавати недійсними не всі угоди, а лише першу і заявляти позов про витребування майна в останнього набувача. Що київська прокуратура і зробила.

Суди усіх трьох інстанцій постановили, що на момент укладення договорів купівлі-продажу між фірмами право розпоряджатись цією ділянкою площею 1,23 га мала лише Київрада.

Власниками ТОВ «Конвіва» зі статутом у 50 млн грн. є Сергій Дергачов і ТОВ «Феноріс Груп» (99,99%). Засновниками останньої є Володимир Фурман і британська компанія з обмеженою відповідальністю «Кредері ЛТД.» (Krederi LLP) (99,94%).  Власником британської фірми є Krederi Finance із невідомо якої країни.

Директором Krederi LLP є німець Лео Варт із Гановера.

В Україні він відомий як мешканець Броварів і власник київського ПАТ «Кредері Груп».

Засновником і директором ТОВ «Історія міста» є мешканець міста Селидове Донецької області Олексій Жарко.

Створене на початку 2008 року ТОВ «ФКМ-інвест» у 2010-му збанкрутувало і припинило свою діяльність. Власником і директором цієї фірми був мешканець міста Селидове Донецької області Ян Шестаковський.