Голова «Київавтодору» розповів, що у столиці монополію на бітум мають Тігіпко і донька екс-голови «Київавтодору»
25.04.2013   //  

Керівник «Київавтодору» Петро Береговий не погоджується із твердженням про те, що вартість матеріалів при закупівлі штучно завищується, але скаржиться на обмеженість у виборі постачальників. Про це він заявив в інтерв’ю «Діловій столиці».

«Я би не сказав, що вона (вартість – ред.) завищується. В нас жодна закупівля не проходить без тендера, на його умови треба отримувати висновок держекспертизи, але ж ми обмежені пропозиціями. Наприклад, постачальників асфальту у Києві всього два: заводи «Підряд» і «Столичний», а бітумну емульсію постачає єдине підприємство в Броварах», – заявив Береговий.

При цьому він погоджується, що ремонт, який проводить «Київавтодор», є дорожчим від послуг тих же столичних приватних фірм. «Може і дорожче, але питання в тому, яку якість ці фірми забезпечать і які гарантії вони вам дадуть», – пояснює чиновник.

За його словами, обов’язкова умова для учасників тендерів «Київавтодору» – чіткий гарантійний строк. «Бувають різні обставини, але ми працюємо з надійними компаніями, які виконують зобов’язання і відповідають за результат», – підкреслив він.

Від «Наших грошей»

Власниками ТОВ Спеціалізоване будівельно-монтажне управління «Підряд» є низка фізосіб. Зокрема серед них Скіценко Ганна Володимирівна, дочка депутата Київської міськради Володимира Жукова («УДАР»). З 2002 по 2005 р. Жуков входив до складу власників фірми особисто. До 2007 року він очолював «Київавтодор».

У ПАТ «Асфальтобетонний завод «АБ Столичний» є три основні акціонери. Серед них частку 21,76% має ЗАТ «ХК ТЕКО-Днiпрометиз», котре у свою чергу на 49% належить ПАТ «Страхова компанiя «Iндустрiальна» Сергія Тігіпко, а на 50% – ПрАТ «СК «Капiтал Груп» його матері – Тiгiпко Наталiї Iванiвни.

Ще на 24,94% «Столичний» належить ТОВ «Профреєстр», яке вищезгадані Сергій та Наталія Тігіпки заснували у 2002 р. У 2006 р. фірму перереєстрували на кіпрського власника – «Laskom Trading LLP».

Решта 45,37% «Столичного» належить ТОВ «Альфадорбуд» віце-президента «Золотих воріт» Віктора Ящука.

Єдиним же підприємством в Броварах, яке виробляє бітумну емульсію, є спільне українсько-австрійське підприємство з іноземними інвестиціями у формі ТОВ «Бітунова Україна». Його власниками є австрійська фірма «Бау Холдінг Бетайлігунгс АГ» та ПрАТ «Броварське шляхово-будівельне управління № 50». Контрольним пакетом акцій ПрАТ «Броварське шляхово-будівельне управління №50» володіє громадянин Росії, імені якого SMIDA не розкриває. За останні чотири роки фірма отримала в Україні підряди на загальну суму понад 660 млн грн.