Вдягни міліціонера – взуй бюджет
24.04.2013   //  

мвсІз приходом в МВС бізнес-партнера Сергія Арбузова закупівельні ціни на одяг та взуття для міліціонерів сягнули нових вершин.

Міністерство внутрішніх справ України 16 квітня за результатами тендерів уклало низку угод на придбання одягу та взуття на 53,40 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Найдорожчими виявились хромові чоботи по 2465 грн. за пару. За такі гроші можна придбати лакові жіночі чоботи з натуральної шкіри з оздобленням.

Жіночі чоботи з лакованої шкіри коштують навіть дешевше від хромових чобіт для міліції.

Жіночі чоботи з лакованої шкіри коштують навіть дешевше від хромових чобіт для міліції.

Хромові чоботи для офіцерів можна придбати суттєво дешевше, ніж че зробило МВС.

Хромові чоботи для офіцерів можна придбати суттєво дешевше, ніж це зробило МВС.

Також у відкритих джерелах є дані про продаж хромових офіцерських чобіт при обсязі від 30 пар по 1500 грн., що з врахуванням ПДВ дає ціну 1800 грн. Постачальником обрано ТОВ «Ежімо» Ольги і Анатолія Рудь.

В одному з тендерів на постачання блакитних сорочок кілька фірм подавали заявки дешевше на 10-15% від обраного переможцем ТОВ ВП «ДіСі». Наприклад, державне підприємство МВС України «Інформ-Ресурси» пропонувало сорочки по 120 грн., тоді як зрештою МВС купило сорочки по 137 грн. Міністерство відхилило всі дешевші пропозиції  через невідповідність запропонованих сорочок технічним вимогам. Крім того власне підприємство МВС не надало довідки про відсутність «Інформ-ресурсу» в єдиній базі даних про підприємства, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство.

Також МВС придбало напіввовняні шкарпетки по 11,80 грн. без врахування ПДВ, оскільки постачальником було обрано підприємця А.Г.Демидюка. При цьому ТОВ «Українська промислова компанія «Крок» пропонувало шкарпетки по 9,30 грн. за пару. Однак дешевша заявка була відхилена, оскільки фірма не надала у складі своєї пропозиції зразка виробу.

Разом з тим, в один день з тендером МВС свою закупівлю шкарпеток провів Департамент господарського забезпечення СБУ, який придбав їх по 6,80 у фірми «ДіСі» з врахуванням ПДВ.

Технічні вимоги до шкарпеток

МВС СБУ
шкарпеткиТрикотажні, з напіввовняної пряжі (70% вовна, 30% поліефір) чорного кольору. Верхній край шкарпеток вив’язано “резинкою”. Шкарпетки напіввовняні відповідають вимогам ГОСТу 8541-94. Шкарпетки чорного кольору виготовляються з напіввовняної пряжі дволицьовим 6х1 переплетенням. П’яточна і мисочна частини підсилені поліамідною ниткою. Сировинний склад виробу: напіввовна – 80%, поліамід – 20%. Склад напіввовни:  вовна – 40%, нітрон – 60%.
11,80 грн. без ПДВ 6,80 грн. з ПДВ

Додамо, що МВС щорічно закуповує подібні шкарпетки. Минулого року їх ціна становила 10,80 грн., в 2011 – 8,92 грн.

Також значно подорожчали і деякі інші предмети одягу для міліціонерів. Наприклад, казармені капці у 2011 році МВС купувало по 19,82 грн., а зараз – по 27,60 грн. Зимові костюми для працівників ДАІ рік тому купувались по 1489 грн., зараз – по 1637 грн.

Нагадаємо, наприкінці 2011 року Департамент ресурсного забезпечення МВС очолив Павло Зінов з Костянтинівни Донецької обл. До цього він понад рік очолював Департамент адміністративно-господарського забезпечення.

В середині 2000-х років Зінов був засновником компаній «Приваттур», «Дент-сервіс» і «Ваше право», в яких його бізнес-партнером виступав нинішній перший віце-прем’єр Сергій Арбузов.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»