Чотири перспективні державні газові родовища підготували до передачі в «свої» руки
22.04.2013   //  

Кілька тижнів тому Державна служба геології і надр відібрала у держпідприємства «Укргазвидобування» право на розробку відразу чотирьох перспективних родовищ. Про це у «Коментарях» пише Дмитро Рясний.

Йдеться про Скворцівську, Недільну, Вишневську і Безпаловську газоконденсатні ділянки, розташовані у Харківській області.

Причиною анулювання спецдозволів стала низка порушень, допущених ліцензіатом у виробничому процесі.

«З формальної точки зору ревізори праві. З іншого боку, держкомпанія «притиснута» заниженими тарифами на відпуск газу і високими податками (наприклад, за підсумками 2012 року податкове навантаження становило майже 70% від доходів «Укргазвидобування»), що не дозволяють інвестувати в розробку необхідні суми», зазначає видання.

Відзначається, що «надшвидкий розподіл державних родовищ серед приватних структур дуже скоро вичерпав резерви країни, тож зараз просто нічого роздавати».

«Але учасники ринку знайшли вихід навіть з цієї ситуації: зараз як джерело поповнення сировинних резервів починають використовувати державні компанії», пише газета.

Найбільша перевага цих чотирьох родовищ, кожне з яких вміщує 1-2 млрд кубометрів газу і до 0,5 млн т газоконденсату, що вони вже забезпечені інфраструктурою, яка дозволяє доставляти видобуті вуглеводні в мережу магістральних газопроводів.

«Укргазвидобування» є найбільшим гравцем на ринку, що забезпечує майже 75% загального видобутку газу в Україні. Його фонд налічує майже 50 газоносних ділянок.