Суд змусив «рідну» фірму Лозінського повернути державі частину спиртзаводу
19.04.2013   //  

Дніпропетровський апеляційний господарський суд повернув дочірньому підприємству «Межиріцький вітамінний завод» Державної акціонерної компанії «Укрмедпром» будівлю головного корпусу, який знаходиться у селі Межирічка Голованівського району Кіровоградської області. Про це свідчить постанова суду від 11 квітня.

Суд наголосив, що цей корпус належить державі і перебуває на балансі Межиріцького заводу. Ані Фонд держмайна, ані Кабмін чи інший орган виконавчої влади не ухвалювали рішення про вибуття з держвласності майна, закріпленого за заводом. Більше того, ДП «Межиріцький вітамінний завод» включено до переліку об’єктів, що не підлягають приватизації.

Відчуження корпусу заводу стало можливим завдяки наказу гендиректора ДАК «Держмедпром» (у 2008-му перейменовано на ДАК «Укрмедпром») Олега Бірюкова, який у серпні 2007 року зобов’язав Межиріцький завод передати ТОВ «АПК «Розкішна» своє майно, у т.ч. головний корпус залишковою вартістю 636,15 тис грн., в рахунок погашення заборгованості заводу перед цією фірмою у розмірі 1,56 млн грн.

На початку липня 2009 року ТОВ «АПК «Розкішне» продало цей корпус ТОВ «Голоче».

За даними матеріалів суду, ТОВ «Голоче» здійснює спільну діяльність з ДП «Межиріцький вітамінний завод», який забезпечує повний технологічний цикл виробництва етилового спирту, з 2000 року. Цього року «Межиріцький вітамінний завод» був перетворений на дочірнє підприємство ДАК «Укрмедпром».

Власниками ТОВ «Агропромислова компанія «Розкішна» є Павло Варинський, Таїсія Голімбієвська і Тамара Голімбієвська, яка нині є депутатом Голованіської райради від Народної партії.

Директором же «Межиріцького вітамінного заводу» з 1994 по 2012 роки був Олег Голімбієвський. Зараз він є депутатом Кіровоградської облради від Народної партії.

Власниками ТОВ «Голоче» є депутат Голованіської райради від Народної партії Валерій Капелюшний і киянин Юрій Шугаєв. З кінця 1990-х і до 2010 року співвласником цієї фірми був також колишній народний депутат Віктор Лозінський, засуджений за вбивство жителя Кіровоградської області у 2009-му.

Зауважимо, що проти колишнього гендиректора ДАК «Держмедпром» Олега Бірюкова була порушена кримінальна справа за обвинуваченням у причетності до відчуження державного пакету акцій ЗАТ «Індар».