У Ялтинському порту щезла конфіскована митниками яхта
18.04.2013   //  

Кримська митниця намагається відсудити у Ялтинського морського торговельного порту 7,16 млн грн. за конфісковану моторну яхту VICTORY-II, яка зникла ще у 2011 році. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 9 квітня.

Цю яхту класу «люкс» (марка Ferretti) у вересні 2011 року митники вилучили у громадянина Болгарії Володимира Іванова і передали її Ялтинському порту на зберігання. На початку жовтня того ж року за рішенням суду судно було конфісковане, тобто перейшло у власність держави. Однак під час проведення інвентаризації у листопаді на території порту її не знайшли.

Митники через суд вимагають від порту відшкодування вартості цієї яхти.

Господарський суд АРК і Севастопольський апеляційний госпсуд у задоволенні їхнього позову відмовили. Вони визнали укладений договір зберігання нікчемним. Відповідно, оскільки порт за схоронність речі не відповідає, то в нього не виникло обов’язку з відшкодування  збитків.

При прийнятті цього рішення суди спиралися на постанову ВГСУ у справі за позовом Ялтинського порту до митників, відповідно до якої пункти договору зберігання, які встановлюють повну матеріальну відповідальність порту за збереження яхти, були визнані недійсними. У цій справі порт доводив, що не мав можливостей забезпечити схоронність судна. Зокрема, стало відомо, що яхта не була закріплена спеціальними технологічними засобами.

Вищий господарський суд вважає висновок господарського і апеляційного судів помилковими. Він вказав, що недійсність окремої частини договору не призводить до недійсності інших його частин. При цьому договір зберігання визнається і портом, і митницею. А діюче законодавство покладає на зберігача обов’язок повернути річ, прийняту на зберігання.

Справу скеровано для нового розгляду до господарського суду АРК.

04