Одеська влада судами зацементувала передачу 16 га державного лісу на узбережжі моря
18.04.2013   //  

Суд залишив 15,9 га земель на території Фонтанської сільської ради у користуванні дачно-будівельного кооперативу «Золоті ключі». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 11 квітня.

ВГСУ залишив с силі постанови господарського суду Одеської області та Одеського апеляційного госпсуду, які відмовилися задовольнити позов обласної держінспекції сільського господарства.

Своє рішення суди мотивували тим, що інспекція не мала повноважень звертатися з позовом про скасування розпорядження райдержадміністрації. Вона мала би звернутися з відповідним клопотанням до органів місцевого самоврядування.

Держінспекція просила суд визнати недійсним розпорядження екс-голови Комінтернівської райдержадміністрації Людмили Прокопечко («Наша Україна») від 30.01.07. Ним кооперативу було передано в оренду на 49 років ділянку площею 15,9 га, яка перед тим була вилучена у ДП «Одеське лісове господарство», для ведення садівництва, у т.ч. зведення необхідних будинків. При цьому ділянка була переведена із земель лісового фонду до категорії земель сільськогосподарського призначення.

Також держінспекція просила суд скасувати відповідний договір оренди цієї ділянки, який райдержадміністрація не мала права укладати.

У 2008 році даний договір оренди через суд намагалася скасувати Фонтанська сільрада, однак теж безрезультатно.

На території даної ділянки розташоване котеджне містечко «Сосновий берег». За даними ріелторів, загальна площа містечка становить 82 га, із яких 54 га – площа індивідуальної забудови. Ціна будинку із ділянкою 8 соток починається від 295 тис у.о.

«Сосновий берег» повідомляє на своєму сайті, що берегоукріплюванні роботи тут стали «найграндіознішим проектом на чорноморському узбережжі України за останні 30 років». При цьому, як повідомляли місцеві ЗМІ, на отриманій ділянці бізнесмени вирубали лісові дерева, а місцевих жителів позбавили проходу до моря.

«Сосновий берег» пропонує майбутнім мешканцям ділянки біля моря та у лісі (саме стосовно цієї території тривав судовий розгляд). До послуг VIP-жителів – яхт-клуб, єдина диспетчерська служба та цілодобова охорона, яку забезпечує власне охоронне агентство «Ліс». Власниками охоронної фірми є Олександр Дмитрович Крижанівський (не плутати із депутатом Одеської міськради Олександром Сергійовичем Крижанівським), Олександр Петрусенко та Володимир Гуцов.

У 2007 році «Олександр Крижанівський – керівник дачно-будівельного кооперативу «Золоті ключі» став переможцем районного конкурсу «Людина року Комінтернівщини» у категорії «Підприємець року».

Власниками дачно-будівельного кооперативу «Золоті ключі» є семеро осіб.

За даними Forbes, дачно-будівельний кооператив «Золоті ключі» – це проект Ігоря Анапольського – партнера Віталія Вінницького, якому належить сокова компанія «Вітмарк-Україна».

02