Держрезерв викинув з тендеру урядову фірму заради надкоштовного цукру від улюбленець
16.04.2013   //  

Державне агентство резерву України 5 квітня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «КП «АльфаГруп» на постачання 1 100 тонн цукру ІІІ категорії за 5,61 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Цукор придбано по 5 100 грн./т. Це відповідає роздрібним цінам в магазинах Києва, однак трохи дорожче від середніх споживчих цін по Україні, зафіксованих Мінекономрозвитку станом на початок квітня – 5,01 грн./кг. За даними асоціації «Харківцукор», роздрібні ціни на цукор коливаються від 4,82 грн. у Кіровоградській області до 5,47 грн. у Закарпатській.

Разом з тим, тендерна ціна цукру для Держрезерву приблизно на 20% більша від гуртових цін.

Міністр агропромисловості і продовольства Микола Присяжнюк ще у лютому заявив, що гуртова ціна 4 200 грн./т є занизькою, однак у міністерства немає важелів впливу на ситуацію. При цьому Присяжнюк повідомив, що закупівельні ціни на цукор можуть знизитись ще більше.

«Я навіть не виключаю, що ми будемо змушені піти на те, щоб знизити закупівельні ціни, щоб у підсумку виробники не потрапили в податковий колапс», – підкреслив міністр.

Київське ТОВ «КП «АльфаГруп» зі статутним капіталом 30 тис грн. зареєстровано на киянку Ганну Максимук і Світлану Ігнатову з Севастополя. Це перша перемога компанії в тендерах Держрезерву. Разом з тим, «АльфаГруп» є переможцем аукціонів по придбанню товарів з Держрезерву.

Єдиним допущеним до участі конкурентом було севастопольське ТОВ «КВП «Агроком», зареєстроване на місцеву мешканку Валентину Макарову і киянку Галину Морозову. Ця фірма з 2010 року виграла тендери Держрезерву на 60 млн грн., розігруючи їх з фірмою «Броксервіс». «АльфГруп» також була єдиним конкурентом «Броксервісу» на тендері Держрезерву на придбання поліетилену на 20 млн грн.

На тендер також подавало заявку ДСП «Укрспецторг», яка напряму належить Кабінету міністрів. Вона пропонувала цукор по такій же ціні, що і фірма-переможець. Однак цю заявку не було допущено до оцінки через формальні претензії до документації. Однією з претензій до урядової компанії було надання посвідчення, що підтверджує кваліфікацію працівника, російською мовою без нотаріально засвідченого перекладу на українську мову.

Довідково

Поширеними схемами нелегального заробітку у Держрезерві є поставка меншої кількості товару, ніж замовлено та оплачено, а також відсутність поставок взагалі. У цих випадках на товарах, які зберігаються на складах, просто змінюються бірки зі старих на нові.