Перелік власників пляжів біля Алупки: Медведчук, Хмельницький, дружина арештованого мера, московський патріархат та інші
10.04.2013   //  

Користувачами пляжів Алупки стали фірми, афільовані з цілим сузір’ям мільйонерів. Про це пише Анна Шайдурова на сайті «Центру журналістських розслідувань».

За словами віце-мера Алупки, місто не має на своєму балансі комунальних пляжів. Їх передали Кримському протизсувному управлінню, яке здає їх в оренду. Свій пляж має лише санаторій Міноборони і санаторій «Південнобережний».

Пляж розміром 0,07 гектара в Алупці (ФОТО 1) узятий в оренду ТОВ «Ялтинські вікна і К», яке засноване в 2004 році в Гаспрі і перереєстроване в листопаді 2012-го в Сімферополі.

Засновником фірми є ТОВ «Чорномор-Інвест», зареєстроване на кіпрський офшор «Мондерс Холдинг Лімітед». Друга за величиною частка в статутному фонді кіпрської фірми належить екс-міністру фінансів Криму, одному із засновників «імперії Генезис» Михайлу Віткову.

Ще один новий користувач цього пляжу – ТОВ «Кримська школа «Тескао». Фірма була заснована в серпні 2012 року кіпрською компанією «Тагрін Проперті Інвестментс Лімітед». Пошук інших фірм, заснованих цією кіпрською структурою, привів до олігарха Василя Хмельницького.

Пляжі колишнього пансіонату «Златоуст» тепер є в оренді на 49 років у ТОВ «Інтерстар-Ресурс-Сервіс». Ця фірма зареєстрована в Алупці. Заснована кількома товариствами, активи яких губляться в офшорах, а також компанією з управління активами «Акерс Інвест» Василя Хмельницького.  Фірма отримала в оренду 362 прибережних метри. Від колишнього пансіонату нічого не залишилося. Натомість на його місці ведеться активне будівництво.

Піщано-галькова 60-метрова пляжна зона (ФОТО 2), орендована до 2056 року дніпропетровським ТОВ «Нептун-Мірімпекс». Його засновниками є жителі Алупки, Дніпропетровська та ТОВ «Компанія з управління активами «Альтус Ассетс Актівітіс», яке, за даними ЗМІ, належить мільйонерові з Дніпропетровська Вадиму Єрмолаєву.

Пляж «Діскавері» (ФОТО 3) протяжністю 42 погонних метри був переданий в оренду на 25 років ще одній компанії з управління активами ЗАТ «Магер-Інвест», але тепер воно – просто ТОВ. Фірма, зареєстрована в Гаспрі, належить ялтинському підприємцю Давиду Чихрадзе і займається біржовими операціями з фондовими цінностями.

Два сусідніх пляжі «Лазурний берег» (85 метрів, ФОТО 4) і «Воронцовські купальні» (100 метрів, ФОТО 5), розташовані в районі Воронцовського палацу, на 10 років за договором експлуатації берего-укріплювальних споруд надані приватному підприємству «Нейтраль». Це кафе, за даними Єдиного держреєстру, було створено в серпні 2012 року Аліною Харитоновою, дружиною екс-мера Алупки, який отримав обвинувальний вирок за посадові злочини.

Доступ до моря в Алупці отримала і Сімферопольська і Кримська єпархія УПЦ (МП). У 2001 році їй було передано в оренду на 25 років 30 соток пляжної території (ФОТО 7). Через ланцюжок суборендарів ділянка була передана в суборенду київській фірмі «Фінансово-промисловий союз «Світло», а потім – підприємству «Торгово-сервісний дім «Ярославль». Фактично пляж належить сім’ї екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка і охороняється його охоронцями, хоча, за даними Мінкурортів, це пляж загального призначення.

Не один рік місцеві жителі воюють за доступ до пляжу колишнього санаторію «Зелений мис» із підприємцем Олегом Геншафтом, що представляє ТОВ «Вест Іст Груп». Бізнесмен забудовує прибережну зону, при цьому у переліку Мінкурортів Криму пляжів на території, яку орендує ТОВ «Вест Іст Груп», немає.

Пляж «Лягушка» (ФОТО 8), за даними Мінкурортів, знаходиться в користуванні підприємця Вартана Мелконяна, який є депутатом міськради Алупки. Хоча ще торік тут був єдиний комунальний пляж в Алупці.

Пляж дитячого протитуберкульозного санаторію імені Боброва, який розташований на межі Алупки і Сімеїщу давно зник із карти кримського узбережжя. В кінці 90-х кооператив «Чайка» забрав близько 20 соток прибережної території і забудував їх елінгами. Прокуратура намагається в судах домогтися звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки. За цей час елінги були оформлені в індивідуальну власність. Тепер прокуратура із залученням БТІ визначає цих власників і розміри незаконно займаних ділянок. Прокуратурі доведеться судитися з кожним окремо. Серед співвласників кооперативу «Чайка» – скандально відомий луганський горілчаний король Юрій Левицький, кілька суддів і генерал СБУ.

Крім того,  у 2012 році Сімеїзька селищна рада продала інвесткомпанії «Спорт-тур» пляжну зону площею 1,2 га. Із березня минулого року Віктор  Медведчук є власником фірми, яка є опосередкованим власником корпоративних прав «Спорт-Туру».

Пляж Михайла Віткова

Пляж Михайла Віткова

Пляж Вадима Єрмолаєва

Пляж Вадима Єрмолаєва

Пляж Давида Чихрадзе

Пляж Давида Чихрадзе

Пляж Аліни Харитонової

Пляж Аліни Харитонової

Ще один пляж дружини екс-мера Алупки, арештованого за посадові злочини.

Ще один пляж дружини екс-мера Алупки, арештованого за посадові злочини.

Пляж УПЦ МП, який зайняв Володимир Сацюк.

Пляж УПЦ МП, який зайняв Володимир Сацюк.

Пляж Вартана Мелконяна

Пляж Вартана Мелконяна