Ставши депутатом «Удару», Куніцин втратив 300 гектарів кримської землі
05.04.2013   //  

Кримська виконавча служба вилучила в іноземних фірм «Ковалінд ЛТД» і «Галеон Файненс Лімітед» ділянки в Байдарській і Варнаутській долинах. Про це повідомила прес-служба Генпрокуратури. Ділянки передані Севастопольській міській держадміністрації (СМДА).

Господарський суд Севастополя ухвалив рішення про витребування 72 га у компанії «Ковалінд ЛТД» 12 червня 2012 року, і 241,5 га у компанії «Галеон Файненс Лімітед» 18 грудня 2012 року.

За даними управління Держземагентства у Севастополі нормативна вартість першої ділянки склала 112,5 млн грн, другої – 351,4 млн грн.

Нагадаємо, у лютому 2009 року СМДА розпорядилася припинити право Колективного сільгосппідприємства «Червоний Жовтень» на земельні ділянки в Байдарській і Варнаутській долинах загальною площею 1421 га і передати ці землі житлово-будівельному кооперативу «Уркуста». Підписав це розпорядження тодішній глава СМДА Сергій Куніцин, нинішній народний депутат від «УДАРу» Віталія Кличка.

У 2011 році кооператив за символічну ціну продав ці землі компанії з обмеженою відповідальністю «Ньюкорп Менеджмент ЛТД» (Велика Британія), яка одразу ж перепродала ділянки компаніям «Пелуріа Лімітед» (Велика Британія), «Галеон Файненс Лімітед» (Нова Зеландія), «Ковалінд ЛТД» (Кіпр) і «Техленд Експертс Лімітед» (Кіпр), після чого ліквідувалася.

За даними судових справ, керував процесом відчуження державної землі екс-глава Мінфіну АРК в уряді Куніцина, колишній глава наглядової ради ЗАТ «КримНІОпроект» Олександр Гресс, який вже майже три роки перебуває під вартою за звинуваченням у створенні злочинної організації і присвоєнні земельних наділів на суму 1,5 млрд грн.

За даними попереднього звіту тимчасової парламентської комісії, у 2006 році Куніцин здійснив рейдерське захоплення «КримНІОпроект», у результаті якого його соратник Гресс очолив інститут.

Як пише Гражданская оборона,  за версією правоохоронців, саме на Грессові трималася уся схема відчуження землі.

Він вступив у змову із управлінцями КСП «Червоний Жовтень», які створили кооператив «Уркуста», що нібито став правонаступником сільгосппідприємства. Фактично ж кооператив управлявся Грессом.

Восени 2008-го кооператив звернувся до Севастопольської міськдержадміністрації з проханням про видачу держакту на право власності на ділянки площею 1421 га з віднесенням їх до земель житлової забудови. І отримав відмову.

Після цього, пише «Гражданская оборона», «члени групи за $500 знайшли жителя Луганська, який подав в суд на КСП «Червоний Жовтень». Приводом став фіктивний договір, згідно з яким луганчанин нібито купив у підприємства устаткування для розведення курей за 30 тисяч грн., і яке нібито виявилося бракованим. Підприємство відмовилося повертати гроші, тому луганчанин пішов до суду, при цьому вимагаючи замість грошей майно «Червоного Жовтня», а саме – землю.

Тоді до судового процесу з окремими вимогами долучився кооператив «Уркуст». У свою чергу представники «Червоного Жовтня» в суді заявили, що земля належить кооперативу і повертати луганчанину нічого.

І хоча документів, які підтверджували це твердження, «Червоний Жовтень не надав»,  4 грудня 2008 року Перевальський суд Луганської області ухвалив рішення, яким визнав право власності кооперативу «Уркуст» на 1421 га. Окрім того суд зобов’язав СМДА видати йому держакти на землю зі зміною цільового призначення території.