«Укрхімтрансаміак» найняв авіафірму «регіоналів» для догляду за трубою за рекордні 30 мільйонів
04.04.2013   //  

Українське державне підприємство «Укрхімтрансаміак» 2 квітня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Авіакомпанія «МАРС РК» на використання літальних апаратів для нагляду з повітря за технічним станом української ділянки магістрального аміакопроводу «Тольятті – Горлівка – Одеса» в 2013 році. Вартість угоди склала 30,49 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Авіаційне патрулювання передбачає виявлення витоків аміаку шляхом зйомки аміакопроводу з використанням тепловізора, огляд мостових переходів аміакопроводу через річки, тощо.

Літальні апарати мають патрулювати на висоті до 350 метрів зі швидкістю до 180 км/год. Дальність польоту, згідно вимог «Укрхімтрансаміаку», має становити до 1200 км.

В тендері брало участь ПАТ «АС» (обласний авіаційний центр), яке пропонувало послуги за 15,53 млн грн. Однак вдвічі дешевша пропозиція була відхилена з двох причин. У складі пропозиції фірма надала копію паспорту, не завірену особистим підписом керівника. Також, літальні апарати фірми не відповідають технічним вимогам документації замовника, та не можуть здійснювати польоти, параметри яких зазначені в документації. Разом з тим, «Укрхімтрансаміак» не повідомляє які саме літальні апарати пропонувала фірма і в чому конкретно полягають їх недоліки.

«Марс РК» вперше отримав підряд «Укрхімтрансаміаку». У попередні роки держкомпанія замовляла літальні апарати у фірми «Твін Стар Авіа Сервіс». В 2011-2012 роках вартість цих послуг становила 26-28 млн грн., в 2008-2010 роках – 6-10 млн грн.

Засновниками ТОВ «Авіакомпанія «Марс РК» єколишній директор київського держпідприємства «Завод 410 цивільної авіації» Анатолій Кудрін (під час керівництва заводу до 2010 року також очолював Солом’янську організацію Партії регіонів в Києві), та Володимир Поляковський, відомий як керівник заводської «Авіакомпанії «ARP 410», а також Анатолій Осадчий, Андрій Прохоров та Анастасія Шевченко-Катамадзе. За даними «Економічної правди», її батьком є Олег Шевченко – колишній гендиректор державного заводу «Авіант». У 2007 році уряд Віктора Януковича створив концерн «Авіація України», главою якого був призначений саме Шевченко. А ще 2006 року Шевченко став депутатом Київради від Партії регіонів.

Нагадаємо, минулого року «Марс РК» отримало трирічний підряд на послуги з експлуатації трьох вертольотів «Agusta» «Чорноморнафтогазу» вартістю 160 млн грн. та дворічний підряд на експлуатацію вертолітних майданчиків «Чорноморнафтогазу» вартістю 94,50 млн грн.

Згідно з даними «ВДЗ», фірма «Марс РК» почала вигравати державні тендери у 2010 році. з того часу компанія отримала підряди на 330,49 млн грн.

«Укрхімтрансаміак» очолює член Партії регіонів Віктор Бондік, який є за даними «Економічної правди» нібито є племінником Віктора Януковича. На момент призначення Бондіка керівником «Укрхімтрансаміаку» Янукович був прем’єр-міністром.