Модникам вдалось повернути плавучий ресторан в Київ через суд, а не хабар
03.04.2013   //  

Київрада не змогла через суд змусити ПП «Каліпсо-ХХІ» забрати стоянкове судно з берега Дніпра у Печерському районі Києва. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 12 березня.

Київська транспортна прокуратура, яка представляла інтереси Київради, мотивувала позов до ПП «Каліпсо-ХХІ» відсутністю у фірми документів, що посвідчують право власності або право користування вказаною земельною ділянкою площею 0,118 га (проекція на дно річки Дніпро), яка знаходиться уздовж правого берега Дніпра між мостами «Метро» та ім. Є. Патона (Наводницький парк).

Це, зокрема, було встановлено під час перевірки Головуправління Держкомзему у Києві у травні 2011 року.

У вересні 2012 року Господарський суд Києва зобов’язав фірму звільнити самовільно зайняту земельну ділянку водного фонду. Суд вказав, що для користування ділянкою ПП «Каліпсо-ХХІ» повинен був укласти договір оренди із Київрадою.

Однак Київський апеляційний суд у грудні минулого року це рішення скасував. Він вказав, що суд першої інстанції не взяв до уваги посилання фірми на постанову Окружного адмінсуду Києва від 13.09.2011, якою дії працівника Держкомзему при проведенні перевірки визнані протиправними.

Апеляційний суд також вказав, що розміщення судна ПП «Каліпсо ХХІ» не є самовільним зайняттям земельної ділянки, оскільки чинним законодавством не передбачено укладення договору оренди дна для розташування споруд на водоймищі, річка, озерах.

Крім того, суд апеляційної інстанції прийняв до відома договір 2007 року між регіональним відділенням Фонду держмайна і ПП «Каліпсо ХХІ» про оренду на 10 років берегоукріплювальної стінки Дніпра довжиною 90 п.м за адресою: Набережне шосе (парк Наводницький) в Печерському районі Києва.

Вищий госпсуд у березні цього року залишив рішення апеляційного суду в силі.

Власниками ПП «Каліпсо-ХХІ», яка займається діяльністю готелів, є Володимир Нечипорук і Олександр Соколовський (має 80% акцій фірми).

Соколовський є власником групи компаній «TK-Group», членом президії Ради Федерації роботодавців України, а також одним із ініціатором і співзасновником Ukrainian Fashion Week.  Володимир Нечипорук є генеральним продюсером Ukrainian Fashion Week.

Нагадаємо, що у 2010 році київська влада заборонила діяльність всіх плавучих ресторанів на Дніпрі. У 2012-ому році деякі з них почали повертатись на своє місце.

За словами одного з рестораторів «Повернутись на набережну можна лише за великі гроші. Це кількасот тисяч гривень».