- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Каськіву поміняли лижника на менеджера Юри Єнакієвського

каск [1]Британський бізнесмен, який розпочав проект створення технопарків, виявився  індусом, киянином, шоу-менеджером і працівником структур Юрія Іванющенка.

Деякі люди не вірять, що Владислав Каськів повністю усвідомив свою помилку в «лижній історії». І дарма. Учора він явив на світ Божий набагато потужнішого бізнесмена, аніж іспанець Джорді Сарада Бонвехі.

Сталося це в Кременчузі, де був гучно підписаний [2] Меморандум про будівництво індустріального парку. Нагадаємо, що Держагентство з інвестицій планує створити таких парків десять штук. Основна логіка: європейські фірми перенесуть своє виробництво до України. Із логікою дискутувати не будемо. У даному випадку нас більше цікавить «безстрашний британець» (як назвали його деякі ЗМІ), який підписав Меморандум.

pidpys memorandumu [3]

Підписання Меморандуму щодо Кременчуцького індустріального парку. Британський “інвестор” Хемант Кумар Патак – другий зліва.

Отож згідно до релізу Агенства, інвестором будівництва стане компанія «Overseas Merchandising Corporation Ltd.» (м. Лондон) і її президент  Хемант Кумар Патак. Англійцем його, щоправда, назвати важко. По-перше, він уродженець Індії, по-друге, з початків 90-их проживає в Україні.

На сайті Інформаційно-ресурсного центру до цього часу можна зафіксувати приватне підприємство “Оверсіз мерчендайзінг корпорейшин”, яке знаходиться в стані ліквідації. Заснував його Хемант Патак ще далекого 93-го. І так воно й існувало, зі статутним капіталом в одну гривню, доки індієць не створив у Лондоні фірму з ідентичною назвою. Згідно з британським реєстром народилась вона 21 січня 2011 року, статутний фонд – 20 фунтів стерлінгів. Про всяк випадок нагадаємо, що товариства з обмеженою відповідальністю відповідають по свої зобов’язаннях у розмірі величини статутного фонду. Але це так – звична лірика…

Більш цікавим Хемант Кумар Патак є в контексті його вугільного бізнесу. На сайті [4], який зареєстрований на його ім’я, і що виник лише минулого року, у розділі партнери він вказаний як контактна особа ще однієї британської фірми – Industry east  Europe investments Ltd.  З адресою: Marata str, 1, Yenakiyevo, Donetsk region.

enak [5]Це підприємство є набагато більш відомим дослідникам української новітньої історії. До кінця 2010 року воно було засновником однієї з найвідоміших структур народного депутата Юрія Іванющенка – фонду «Нові технології». Що ж стосується засновників її самої, то тут теж достатньо прозоро. Британський реєстр вказує, що ними є  «Rollexa Limited» та «Pallace Limited». Серед попередніх власників першої – Діана і Ірина Іванющенки, другої – давній бізнес-партнер народного депутата – Іван Аврамов.

Можна, звичайно, припустити, що оскільки «Rollexa», «Pallace» і «Нові технології» нещодавно змінили формальних засновників, то Юрій Іванющенко вирішив розпрощатись із легальним бізнесом. Тільки припущення це вийде трохи наївним.

Річ у тому, що буквально цими днями Запорізька облрада, незважаючи на протести громадськості,  подарувала 1000 га [6] в Гуляйпільському районі під кар’єр. Кінцевими, як то кажуть – «вигодоотримувачами» стали ті самі «Rollexa Limited» і «Pallace Limited». Повірити в те, що нагнути регіональну більшість в Запоріжжі (в тому числі і місцевих депутатів БЮТ) міг індієць Хемант Кумар Патак – може лише відчайдушний аналітик.

Ти паче, що Хемант Патак, хоч і є бізнесменом, але не надто високої ваги. Та й бізнеси його занадто різноманітні. Скажімо, на Полтавщині він стверджував, що продавав вугілля і свіжозаморожені продукти, на Херсонщині – що хоче збудувати аюрведичну клініку, а в Києві він більш відомий як поп-менеджер. Багато років він є співвласником ТОВ «Ідея. Рекламні технології», яке в тому числі займається розкруткою групи «Армія» (на фото). Бізнес із співачками напевне не надто схожий на будівництво індустріальних технопарків. Однак можна їх запросити на відкриття. Усе ж якась радість Полтавщині.

e4e3af75db_223190 [7]idea [8]

Кременчуцькі мешканці, щоправда, поки що без особливого захвату ставляться до створення ще одного промислового об’єкту на їхніх теренах. Декого дратує, що під проект віддають 160 га землі ( до того ж сільськогосподарського призначення), декого – майбутня екологія (яка і сьогодні не надто втішає), інших – майбутній розпил державних грошей. Адже проект вважається ніби інвесторським, однак перші вкладення повинна зробити держава. Місцеві депутати вже озвучили суму: на першочергові роботи по впорядкуванню ділянки потрібно 20 мільйонів доларів.

tehnopark [9]krem_park [10]

І проблема навіть не в тому, що управляти цією сумою буде компанія із статутником в 20 фунтів. Є ще одна річ, трохи дивна, можна сказати – магічна. Серед бізнес-проектів, якими Хемант Патак ділиться з оточенням, є ще один: будівництво сміттєпереробного заводу [11] в Новій Каховці. Тільки от про свій план індієць розповідав тоді, коли вже 10 га землі під завод віддали. І не йому, а загадково-відомій львівській фірмі [12] – «Львіворгсинтез». Загадкова вона своєю дрогобицькою історією. Три роки тому вона запропонувала збудувати тут сміттєпереробний завод. І вже все майже було вирішено – тільки не склалось. Наступний  після неї сміттєвим інвестором, який приїхав з пропозиціями до Дрогобича став іспанець Джорді Сарда Бонвехі. Тобто той самий лижний інструктор, який прославив Україну і Владислава Каськіва у всьому світі. Тільки-от мер міста тоді не довірився [13] заїжджому бізнесменові, і угоди не підписав.  А вже через рік Бонвехі став зіркою українського телебачення.

Виходячи з такого досвіду, цілком можна повірити, що невдовзі львів’яни відійдуть від новокаховського проекту, і наступну угоду з херсонцями підпише Хемант Кумар Патак. Звучить це словосполучення нічим не гірше, ніж Джорді Сарда Бонвехі.

Олексій Шалайський, Ірина Шарпінська, «Наші Гроші»

P.S. Після оприлюднення інформації про інвестора Кременчуцького технопарку, до «Наших грошей» звернулись представники Нацагентства з інвестицій та управління нацпроектами. За їхніми словами, хоча Нацагентство і має намір розвивати в Україні 10 індустріальних парків, однак остаточного його переліку ще немає, а відтак, чи потрапить туди Кременчуцький технопарк – невідомо.

Разом з тим, «Наші гроші» вважають, що Нацагентство тісно співпрацювало з цим проектом, оскільки саме воно оприлюднило про це інформацію на урядовому порталі. Тобто саме відомство Владислава Каськіва вивело на всеукраїнський рівень проект місцевої влади. Окрім того, про співпрацю Києва і Кременчука свідчить і офіційна позиція місцевої влади [14].

Також між Кременчуцькою мерією,  КП «Кременчук Інвест» та Державне агентством з інвестицій та управління національними проектами України 8 жовтня 2012 року була підписана угода про співпрацю. [15]

«Наразі потрібно співробітництво з Державним агентством, бо наше комунальне підприємство – повинно бути його підрозділом. Тож будемо співпрацювати разом», – зазначив перший–віце мер Андрій Погрібний, який підписував договір з боку міської влади Кременчука. Він зазначив, що співробітництво КП «Кременчук Інвест» та Держагентства Владислава Каськіва вже почалося.

Угоду про співпрацію підписали Перший заступник міського голови Андрій Погрібний, директор Комунального підприємства «Кременчуцький центр міжнародних зв’язків та економічного розвитку міста «Кременчук Інвест» Андрій Мельник та керівник Полтавського регіонального центру з інвестицій та розвитку Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Дмитро Лєта. [16]

Угоду про співпрацію підписали Перший заступник міського голови Андрій Погрібний, директор Комунального підприємства «Кременчуцький центр міжнародних зв’язків та економічного розвитку міста «Кременчук Інвест» Андрій Мельник та керівник Полтавського регіонального центру з інвестицій та розвитку Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Дмитро Лєта.