Дружина міністра оборони отримала 12 га землі під Севастополем
28.03.2013   //  

ТОВ «Кордіцепс» отримало в оренду на 25 років 12 гектарів землі в селі Родникове під Севастополем для будівництва житлових будинків. Про це свідчить постанова Вищого господарського суд України від 14 березня.

Відповідне рішення Орлинівська сільрада ухвалила ще у 2010 році. Однак після винесення протесту заступника прокурора Севастополя у 2012 році сама ж його і скасувала.

Тоді ТОВ «Кордіцепс» звернулося до суду з проханням визнати останнє рішення сільради недійсним, чого і домоглося в усіх трьох судових інстанціях.

Прокурор у суді доводив, що сільрада передала земельну ділянку без проведення обов’язкових земельних торгів. Крім того, надана ділянка є більшою за площею, ніж та, на якій розташовані об’єкти нерухомості, раніше куплені фірмою. Також було змінене цільове призначення ділянки – сільськогосподарські землі стали землями забудови.

Зазначимо, що ТОВ «Кордіцепс» у 2007 році купило у КСП «Червоний жовтень» нерухомість, розташовану на ділянці площею 2,4 га за адресою м.Севастополь, с.Родникове, вул. Карадазька, 2А і 4А. На початку 2008 року фірма у суді підтвердила своє право власності на ці будівлі.

Того ж року загальні збори КСП «Червоний жовтень» відкликали попередні відмови від ділянок загальною площею 2,4 га. Це стало ще одним із пунктів, заявлених в суді прокуратурою: ділянка була передана без припинення права колективної власності «Червоного Жовтня».

Суд вказав, що коли ТОВ «Кордіцепс» купило нерухомість, то права КСП «Червоний Жовтень» на користування землею під цими об’єктами припинилися автоматично.

Крім того, у рішенні суду сказано, що проведення земельних торгів не проводиться, якщо фірма отримала дозвіл на розроблення проекту землевідведення до 1 січня 2008 року, тобто до відповідних змін законодавства. До того ж, територія, на якій знаходяться об’єкти нерухомості фірми, не підлягає продажу на торгах.

І головне – єдиний спосіб скасування рішень органів місцевого самоврядування – через суд. Прокурор мав звернутися із заявою до суду про визнання рішення сільради недійсним і саме суд мав би скасувати його, а не сама сільрада.

Власниками ТОВ «Кордіцепс» є дружина нинішнього міністра оборони Павла Лебедєва, депутат Севастопольської міськради Людмила Лебедєва,  а також ПП «Колор» та ТОВ «Компанія з управління активами «Парангон».

Директором фірми є Андрій Ковалишин – депутат Севастопольської міськради і один із власників ПП «Колор».

Група компаній «Парангон», яка контролюється Павлом Лебедєвим, займається, зокрема, будівельною, розважально-рекреаційною та готельною діяльністю.