Юрі Єнакіївському дозволили розрити 1000 гектарів території республіки Махна
26.03.2013   //  

ТОВ «Гайчурський ГЗК», пов’язане із народним депутатом від Партії регіонів Юрієм Іванющенком, отримало дозвіл на користування надрами на території поблизу Гуляйполя Запорізької області. Про це пише Юрій Сидоров на сайті «Ні корупції».

Ці дозволи Запорізька облрада і Гуляйпільська райрада видали відповідно 24 та 26 грудня 2012 року. Відтак, фірма отримала право на розробку залізорудного родовища поблизу Гуляйполя.

Власниками ТОВ «Гайчурський ГЗК» є дві юридичні особи – державне ПАТ «Національна акціонерна компанія «Надра України» та компанія «Gazoil Corporation Limited», яка зареєстрована за адресою London, Tooley Street, 122-126. За цією адресою зареєстровані 1269 компаній. Директором Gazoil є 73-річний Hugh Richard Rowland Meirion Lloyd, який є керівником 23 компаній.

Засновником «Gazoil» є дві інші британські компанії – «Rollexa Limited» та «Pallace Limited». Обидві вони зареєстровані за тією ж адресою : London, Tooley Street, 122-126. Їх директори також керують ще кількома сотнями компаній.

Попередніми власниками «Rollexa Limited» були Даяна Іванющенко та Ірина Іванющенко – донька та дружина Іванющенка.

Що стосується «Pallace Limited», то в річному звіті цієї компанії серед акціонерів, окрім ще однієї юридичної особи, значиться бізнес-партнер Юрія Іванющенка почесний консул Болгарії в Україні Іван Аврамов.

Спроби розпочати розробку родовища поблизу Гуляйполя кілька разів зривалися. Проти цієї розробки виступають місцеві мешканці. За словами голови ГО «Гуляйпільська громада» Сергія Левченка, розробка родовища може призвести до знищення тисяч гектарів родючих земель, а також забруднення питної води. Крім того, за його словами, на цій території знаходиться кілька історичних пам’яток, три природних заказники.

ВідНаших Грошей”

Дозволи на користування надрами надаються Держгеонадрами переможцям аукціонів.

Аукціони не проводяться, зокрема, тоді, коли геологічне вивчення, у тому числі видобування корисних копалин, проводить підприємство, у статутному капіталі якого не менше 25% акцій належить державі.

50% статутного капіталу ТОВ «Гайчурський ГЗК» із листопада 2012 року належить НАК «Надра України», решта – «Gazoil Corporation Limited».

Як свідчить рішення Запорізької облради від 24.12.2012, ТОВ «Гайчурський ГЗК» отримало спеціальний дозвіл на геологічне вивчення, у тому числі промислову розробку залізистих кварцитів Гуляйпільського родовища.

Натомість фірма повинна встановити межі ландшафтного заказника місцевого значення «Балка Різана», виключивши його з розробки. Також ТОВ має не допустити виснаження запасів питної води Гуляйпільського родовища підземних вод, яке є єдиним джерелом водопостачання населення району.

Площа Гуляйпільського родовища залізистих кварцитів становить 1020 га, із них 100 га орної землі.