Суд не дозволив Ахметову відмовитися від дорогих послуг держохорони
26.03.2013   //  

ВАТ «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат» не зміг через суд скасувати постанову Кабміну, якою ГЗК зобов’язано закуповувати послуги охорони у Державної служби охорони. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 27 лютого.

Кабмін вніс Інгулецький ГЗК до переліку об’єктів підвищеної небезпеки, які мають стратегічне значення для країни, у серпні 2009 року. Комбінат фактично зобов’язали укладати договір про охорону виключно з Криворізьким підрозділом ДСО. При цьому до переліку об’єктів охорони увійшли не лише склади та інші об’єкти зберігання/використання небезпечних речовин, але і будинки та приміщення органів управління ГЗК.

Окружний адміністративний суд Києва 2 квітня 2010 та Київський апеляційний адміністративний суд 18 січня 2011 погодилися із доводами комбінату. Вони постановили, що Кабмін вийшов за межі наданих йому законом повноважень, оскільки норми закону «Про об’єкти підвищеної небезпеки» не надають уряду повноважень визначати об’єкти підвищеної небезпеки підприємств.

Крім того, Господарський кодекс вказує, що примушування до пріоритетного укладання договорів визнається дискримінацією.

Апеляційний суд також звернув увагу на те, що ГЗК надав докази належної охорони працівниками ТОВ «Сокол-КР», яке має ліцензію МВС. Крім того, суд вказав, що така монополія ДСО «може призвести до додаткових витрат цих підприємств, пов’язаних з оплатою послуг з охорон, що в свою чергу призведе до підвищення собівартості їх продукції та як наслідок до підвищення її ціни».

Однак Вищий господарський суд скасував ці рішення. Він постановив, що Кабмін діяв у межах своїх повноважень. При цьому ВГСУ вказав, що попередні суди не звернули увагу на подані урядом документи, які були підставою для видання постанови. Це – пояснювальні записки, висновки і листи різних відомств, у тому числі МВС, Мін’юсту і т.д.

Нагадаємо, ВАТ «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат» входить до групи «Метінвест» Ріната Ахметова. У складі комбіната є вибухонебезпечні об’єкти.

Засновниками ТОВ «Сокол-КР» є мешканці Кривого Рогу Олена Луценко, Сергій Сікорський, Володимир Руденко та Віталій Палій.

Послуги охорони ДСО при МВС України інколи дорожчі від послуг недержавних охоронних фірм. Приміром, Державний архів Луганської області у січні цього року не домовився з міліцією і віддав третину мільйона дешевшим охоронцям «регіонала».