Сільрада забрала у Міноборони 30 гектарів біля моря під Алуштою
26.03.2013   //  

Військова частина №А4489 не змогла через суд добитися визнання права постійного користування на земельну ділянку площею 50 га під Алуштою. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 19 березня.

50 га із лісового фонду Алуштинського лісництва були виділені військовій частині у тимчасове користування, строк якого не був визначений, для спецбудівництва ще у 1963 році. Землі не були виключені з держлісфонду. При цьому військовим було дозволено забудувати своїми об’єктами 20 га. Решта 30 га – охоронно-маскувальна зона.

1993 року постановою Ради міністрів АРК ці землі були закріплені за військовою частиною №72019 (з 1996 року – № А4489) в Алушті. Того ж року була здійснена інвентаризація цих земель.

2008 року Міноборони почало оформлення правовстановлюючих документів на вказану земельну ділянку. Однак на заваді стали місцеві органи Держкомзему АРК.

Вони не визнають право на користування військовою частиною ділянкою площею 50 га, посилаючись на рішення Лучистівської сільради від 2005 року про впорядкування земель сільради у селі Семидвір’я.

Відповідно до нього військова частина користується ділянкою площею лише 19,5 га. Разом з тим, згідно з актом інвентаризації земель Міноборони на території Алушти станом на 2006 рік в користуванні війської частини знаходилося 50 га земель.

Сільрада не змогла надати суду рішення, яким визначене фактичне користування військовою частиною меншою на 30,5 га ділянкою, оскільки документи були викрадені. Належної копії цього рішення не виявилося також ні у військових, ні у квартирно-експлуатаційного відділу міста Сімферополя.

Військовий прокурор Феодосійського гарнізону звернувся до суду із проханням визнати за військовою частиною право користування ділянкою площею 50 га. Однак, усі три судові інстанції у задоволенні позову відмовили.

Вони вказали на відсутність спору на право на цю ділянку. Суди встановили, що сільрада не претендує на право користування цією землею і не передавала її іншим особам. Разом з тим прокурор і представники Міноборони не підтвердили належними доказами, що саме військова частина є належним користувачем ділянки.

Крім того, суд зауважив, що військові досі не оскаржили рішення Лучистівської сільради.

алуштинська земля