Сільрада протизаконно виділила кооперативу з трьох осіб землі на будівництво 270 будиночків на березі Донузлаву
26.03.2013   //  

Новоозернівська селищна рада у 2010 році виділила дві ділянки загальною площею 29 га обслуговуючому кооперативу «Житлово-будівельний «Андріївський», до складу якого входить всього троє осіб – тодішній місцевий депутат і двоє киян. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 14 березня.

Прокурор Євпаторії, який представляв інтереси Держінспекції сільського господарства в Криму, оскаржив ці рішення селищної ради, якими кооперативу надано дві ділянки в Новоозерному та в районі вул.Соснова.

Господарський суд АРК задовольнив позов прокурора. Він визнав недійсними рішення селищної ради, мотивувавши це тим, що «Андріївський» не відповідає ознакам житлово-будівельного кооперативу, відтак безоплатне надання йому у власність значних ділянок прямо суперечить інтересам місцевої громади – не покращуються житлові умови мешканців, громада недоотримує гроші за оренду.

Натомість Севастопольський апеляційний госпсуд скасував це рішення. Він вказав, що «Андіївський» відповідає поняттю «житлово-будівельний кооператив», а тому рада прийняла свої рішення відповідно до чинного законодавства.

У свою чергу Вищий госпсуд відправив справу на новий розгляд. Він вказав, що суди не взяли до уваги той факт, що засновниками і членами кооперативу є лише три особи – кияни Олександр та Валентина Сокор та тодішній депутат Ноозерівської селищної ради Михайло Туменко. Разом з тим кооператив на відведених ділянках планує забудову 271 садибного будинку, середній розмір якого складає 200 м2.

Крім того, суд вказав на порушення при створенні кооперативу. Зокрема, для організації кооперативу необхідно не менше 5 осіб. Однією з умов вступу до житлово-будівельного кооперативу є перебування на квартирному обліку в даному населеному пункті, а серед членів «Андріївського» взагалі двоє киян. Також не визначено кількість квартир у будинках, що може свідчити про намір продати їх.

Новоозернівська селищна рада ухвалила рішення про виділення двох ділянок кооперативу «Андріївський» у квітні 2010 року. Михайло Туменко на той час був депутатом Ноозерівської селищної ради. Як відомо, у жовтні 2010 року пройшли місцеві вибори. Туменко до селищної ради переобраний не був.

Селище Новоозерне знаходиться на березі озера Донузлав, неподалік від Євпаторії.