Тижневий «Укрзалізничпостач»: мільйони бютівської тушки і «сімейного» представника Пригодського
25.03.2013   //  

ДП «Укрзалізничпостач» 11-14 березня за результатами тендерів уклало низку угод на постачання товарів на 212,59 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Майже половину грошей – 103,35 млн грн. – отримає ТОВ «ТД Сумський ЗГТВ, Лебединський МБДЕЗ «Темп». Ця фірма торгує продукцією заводів, які в концерн «Демпург» (Суми) Володимира Гордієнка і Геннадія Дорошенка. Директор «Демпургу» Геннадій Дорошенко в 2010 році став депутатом Сумської облради за списком БЮТ, будучи головою обласної організації «Батьківщини». Однак згодом разом з кількома бютівцями і безпартійними депутатами перейшов у групу «За реформи», за що його було виключено з лав «Батьківщини».

Також значні підряди на 46,91 млн грн. отримало ТОВ «Ремдизель груп», створене в жовтні минулого року. Половину статутного капіталу фірми контролює ТОВ «Укрпроммаш» Василя та Людмили Мельників. Іншим співвласником нової фірми є Юрій Кияшко. Раніше він також був відомий як член ревізійної комісії ПАТ «Керченський металургійний комбінат» та директор ТОВ «Аврора лтд». Ці компанії контролюються структурами народного депутата від Партії регіонів Антона Пригодського та групою Януковича. Також на Кияшка було зареєстровано фірму «Карготранс» – одну з шести компаній, які минулого року отримали від «Укрзалізниці» монополію на послуги вантажоперевезень.

Загалом з початку 2013 року в «ВДЗ» було опубліковано оголошення про тендери ДП «Укрзалізнипостач» на загальну суму 5 499,64 млн грн. Найбільші підряди отримали засноване менеджерами з оточення Олександра Януковича ТОВ «Перша паливна компанія» – 1,46 млрд грн., ТОВ «Укрпостач-Нафтотрейд» Ігоря Єрємєєва – 1,37 млрд грн., ТОВ «Метінвест-СМЦ» і ТОВ «Метінвест-Україна» Ріната Ахметова – 1,15 млрд грн.