В Генплані Одеси щось уточнять за 2 мільйони
21.03.2013   //  

Управління архітектури та містобудування Одеської міськради 6 березня уклало угоду з ДП «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «Діпромісто» імені Ю.М. Білоконя на внесення змін до проекту Генерального плану міста Одеса. Вартість угоди склала 2,00 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Тендер провели за неконкурентною процедурою «закупівля у одного учасника», оскільки саме УДНДІ «Діпромісто»  упродовж  2005-2007 р. р. виконувало чинний генплан міста і має на нього авторське право. Аналогічний договір на таку ж суму управління уже укладало минулого року, але через проблеми з казначейством гроші проектувальникам так і не змогли перерахувати, тому тендер довелося проводити повторно вже в 2013 р.

Які саме зміни вносяться у генплан, в документації закупівлі на «ВДЗ» не повідомляється. Термін виконання замовлення зазначений як 2013 р.

Депутати Одеської міськради збиралися внести зміни до генерального плану ще в 2008 р., йшлося про затвердження концепції архітектурного розвитку міста до 2033 р. Для вирішення транспортної проблеми міста хотіли побудувати нові магістралі та дві гілки метро. Через три роки новообраний мер міста Олексій Костусєв заявив, що розробкою плану хоче зайнятися швейцарська компанія «SAAB», однак уже невдовзі після цієї заяви компанія збанкрутувала, а план так і не було прийнято.

В серпні 2012 р. управління архітектури підписало з НДІ «Діпромісто»  договір на внесення змін у Генплан, завдання передали інституту в грудні. Йшлося про те, щоб скоригувати генплан у відповідності до побажань мешканців Одеси, які виступили зокрема проти забудови приморських схилів, будівництва багатоповерхівок  в історичній частині міста, у тому числі в Молдованці. Головний архітектор Одеси Микола Базан також повідомив, що реконструкцію центру міста замінять на поквартальну реставрацію.

1 травня 2013 р. Базан в інтерв’ю запевняв, що всі обіцяні зміни у план вносяться і він уже на 75% готовий. Однак уже за кілька днів після цього подав у відставку, офіційно пояснивши цей крок тим, що в нього на посаді головного архітектора мало можливостей реалізувати задумане і є речі, які від нього практично не залежать.