Суд дозволив закарпатському «регіоналу» будуватися в Голосіївському парку Києва
20.03.2013   //  

By4ok Прокуратура Києва програла судовий спір про визнання недійсним договору оренди 2,65 га на Столичному шосе (урочище «Бичок») у Голосіївському районі столиці, який у жовтні 2010 року уклали Київрада і ТОВ «Авеста-Буд». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 26 лютого.

Заступник прокурора Києва, який представляв інтереси Державної екоінспекції та Держагентства земельних ресурсів, в суді доводив, що договір укладений на підставі рішення Київради від 2009 року, яке є незаконним та скасоване Окружним адмінсудом Києва 28 липня 2011 року. За даними прокуратури, цей договір суперечить законодавству, оскільки виділена ділянка входить у межі Національного природного парку «Голосіївський».

Втім, 28 лютого 2012 року Київський апеляційний адмінсуд скасував постанову Окружного адмінсуду і визнав рішення Київради правомірним та чинним. 15 січня цього року ВАСУ залишив це рішення в силі.

Апеляційний суд прийняв доводи ТОВ «Авеста-Буд», яке вказало на «невірне посилання на витяг з Державного земельного кадастру станом на 14.06.2011», згідно з яким виділена ділянка знаходиться у межах національного парку. Фірма заявила, що ці відомості були внесені до кадастру вже після укладення договору оренди. При цьому, відповідно до указу президента земельні ділянки включаються до складу парку без вилучення у користувачів.

Поза тим, суд повідомив про отримання копії плану парку «Голосіївський», відповідно до якого ділянка, виділена ТОВ «Авеста-Буд», не увійшла у межі парку. Це підтвердив також лист Управління земельних ресурсів Київради (13.02.2012). Керуючись цими документами суд вказав, «що доводи, якими обґрунтовувалось рішення суду першої інстанції фактично відпали самі по собі».

Саме керуючись постановою апеляційного суду стосовно рішення Київради, Господарський суд Києва (1 липня 2012 року) і Київський апеляційний госпсуд (5 листопада того ж року) відмовилися задовольнити позов прокуратури. Вони вказали на відсутність підстав для визнання недійсним договору оренди із ТОВ «Авеста-Буд», оскільки рішення Київради є чинним.

Вищий госпсуд 26 лютого цього року залишив ці рішення без змін.

Нагадаємо, 28 жовтня 2010 року Київрада і ТОВ «Авеста-Буд» уклали договір оренди земельної ділянки розміром 2,6495 га, грошова оцінка якої становила 8,44 млн грн. Договір укладено на 10 років.

Ділянка була виділена фірмі для будівництва офісних комплексів з готелями, закладами громадського харчування, приміщеннями торгівельно-розважального призначення і паркінгами, салонів з продажу автомобілів і їх технічного обслуговування зі створенням та благоустроєм парків відпочинку, скверів, дитячих майданчиків.

Відповідно до карти, яка розміщена на сайті Національного природного парку «Голосіївський», виділена ТОВ «Авеста-Буд» ділянка знаходиться в межах парку.

Власниками ТОВ «Авеста-Буд» є депутат Закарпатської облради від Партії регіонів Василь Ігнатко та ТОВ «Актив-Транс Схід», власником якого є «Кіралена Холдінгс Лімітед» (Кіпр). Керівником фірми зараз є Сергій Велигоша, якого пов’язують із земельними махінаціями у Харкові.

Бізнес-партнером Ігнатка по фірмі «Автоком» є депутат Харківської міськради від Партії регіонів Ігор Аріх.

NPPGolosiivsky