Російський мільярдер не зміг відсудити у готелю «Україна» 90 мільйонів з депозитів
19.03.2013   //  

ТОВ «Комерційна компанія» програло в суді позов, у якому вимагало повернути йому кошти, які ЗАТ «Готель «Україна» отримало за банківськими вкладами в якості відсотків. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду.

У серпні 2012 року «Комерційна компанія» звернулася до ліквідаційної комісії із заявою про визнання її кредитором на суму 90,13 млн грн. Вона обґрунтовує свої вимоги тим, що є учасником ЗАТ «Готель «Україна» з часткою у 50% та при його створенні внесла 108,5 млн грн до статутного фонду.

За даними компанії, у подальшому ці гроші були внесені готелем на депозитні рахунки, за якими протягом 2005-2012 рр. були отримані відсотки у розмірі 80,95 млн грн. Крім того, у зв’язку із прийняттям судом рішення про ліквідацію ЗАТ «Готель «Україна» кілька депозитних договорів на звернення готелю були достроково припинені, внаслідок чого банк утримав 9,18 млн грн, які «Комерційна компанія» також не отримала. Повернення цих грошей і добивалася фірма.

У жовтні і грудні 2012 року фірма отримала відмови в задоволенні позову у Господарському суді Києва і Київському апеляційному госпсуді. Свої рішення вони мотивували тим, що договори по депозитах не містять жодних зобов’язань перед фірмою і ТОВ взагалі не є стороною договору.

Наприкінці лютого цього року ці рішення залишив в силі Вищий господарський суд.

Поза тим «Комерційна компанія» вже за іншим позовом добивалася визнати незаконним дії ліквідаційної комісії щодо припинення ЗАТ «Готель «Україна».

Однак, Вищий господарський суд, як і суди попередніх інстанцій, також вказав на відсутність підстав для задоволення позову.

Нагадаємо, ЗАТ «Готель «Україна» у 2004 році заснували Фонд держмайна і ТОВ «Комерційна компанія» (належить ЗАТ «Національна резервна корпорація» російського мільярдера Олександра Лебедєва і кіпрській компанії Blunts Trading Limited).

Cтатутний капітал ЗАТ «Готель «Україна» склав близько $40 мільйонів: компанія Лебедєва внесла внесла $21,5 мільйон, Фонд держмайна – майновий комплекс готелю.

У 2011 році судами за позовом прокурора в інтересах держави договір про створення ЗАТ «Готель «Україна» було визнано недійсним.

У квітні-травні 2012 року був призначений голова ліквідаційної комісії ЗАТ «Готель «Україна» Богдан Василів, який своїм наказом затвердив склад цієї комісії. Після цього в «Урядовому кур’єрі» було розміщене оголошення про початок процедури припинення діяльності ЗАТ «Готель «Україна».