Хіт-парад «членовозів»-2013
19.03.2013   //  

авто-фотоКоли Микола Азаров учергове заборонив чиновникам купувати дорогі автівки, ніхто не сумнівався, що без милих серцю «меринів» чиновники все одно не лишаться. Бо Кабмін не наклав вето на оренду персональних таксі.

Заборонити чиновникам орендувати автівки за бюджетний кошт Микола Азаров обіцяв ще в грудні 2011-го. Тоді ЗМІ розтиражували запевнення прем’єр-міністра про те, що він уже розпорядився вдвічі скоротити кількість службових автомобілів. Що ж до «рішення Уряду про заборону оренди автомобілів чиновниками та керівниками державних підприємств», то воно вже готується – переконував Азаров.

І дійсно. Одне розпорядження подібного змісту згодом з’явилося, але йшлося про заборону купувати й орендували легкові автівки «у разі незатвердження (непогодження) річних фінансових планів у встановленому порядку». Тобто якщо в річному плані цю послугу попередньо погодили – то можна.

Зараз урядове вето на придбання усіляких розкошів виглядає так. У ньому є кілька безпосередніх лазівок для конкретних установ щодо можливості придбання і автомобілів, і меблів. (Хоча і без цих лазівок деякі чиновники мали глибоко на увазі заборони Азарова.)

Однак  є ще одна прогалина, яка дозволяє чиновникам взагалі безперешкодно задовольняти жагу до представницьких автомобілів та ще й з водіями, оплаченими не з власної кишені. Її не забороняв ні Азаров, ні Тимошенко, ні Янукович, ні Ющенко. Це оренда «членовозів».

«Наші Гроші» вибрали із «Вісника державних закупівель» усі тендери на послуги з пасажирських перевезень, послуги з оренди авто і послуги таксі на 2013 р., які були опубліковані за останні три місяці. Саме зараз укладаються річні угоди на перевезення чиновницьких тіл.

До огляду потрапили вже укладені угоди, а також ті, котрі ще проходять тендерні процедури. За допомогою джерела в Мінекономрозвитку нам вдалось дізнатись, які суми закладають замовники на видатки по цим тендерам (які в результаті конкурсних процедур можуть виявитись меншими від очікуваних).

Загалом маємо 92 тендери на оренду автівок з водіями та без них на 97,90 млн грн. (весь перелік укінці).

Менше половини замовників – 38 – чітко вказали марку орендованих авто. Ще 13 вказали лише клас бажаних автівок. При цьому у десяти випадках чиновники замовили, хто б сумнівався, – представницькі автомобілі. Такими, наприклад, має бути рівно половина з 90 транспортних засобів, замовлених «Нафтогазом».

Загалом нам вдалось нарахувати 607 орендованих автівок. Однак це точно не всі. Бо у двадцяти випадках чиновники були настільки «сором’язливі», що не вказали не тільки марку і клас, а навіть кількість бажаних авто. А скільки ще пройшло поза «Вісником державних закупівель» без тендерної процедури просто тому, що сума не дотягла до встановленого порогу?

Також замовники, що орендували відразу кілька автівок, не вказували скільки коштує кожен окремий «членовоз». У випадках, коли кількість авто була відома, нам вдалось порахувати середню вартість оренди за штуку.

Найдорожчими виявились таксі для Мінфіну, який орендував десять «мерседесів» і «фольксвагенів» майже по 600 тисяч гривень за штуку. Сподіваємось, що відомство Юрія Колобова, яке найкраще в Україні обізнане на питанні бюджетної прірви, знає, що робить…

Добра третина замовників у конкурсній документації прописали, якої марки автомобілі вони б хотіли. І, як на нашу думку, у своєму виборі  чиновники виглядали, як персонажі відомого анекдоту. Тобто балувані.

Найпопулярнішими «членовозами» виявились Toyota Camry, їх орендовано 55 штук.

Ну другому місці – Opel Omega (30 шт). Це,  як і Тойота Камрі, – автомобіль бізнес-класу.

Третю сходинку поділили престижні версії Merсedes-Benz та позашляховики різних марок (чотири Toyota Land Cruiser, одна Toyota Prado решта – некласифіковані об’єкти) – по 17 штук. При чому Луганському облсуду припекло мати позашляховик 2010-2013 р.в. Тобто випущений тоді, коли в Україні вже діяла заборона на придбання дорогих авто для державних установ, введена урядом Юлії Тимошенко в розпал фінансової кризи 2008 року.

Окрім цього чиновницька фантазія поширювалась на таксі марки Audi A8L (не стримався Фонд держмайна) і Chrysler 300 М (вирішили побавити себе керівники Києва та Чернівців). А, і мало не забули. Запорізька облрада вже другий рік підряд замовляє лімузин.

А взагалі, забаганки бувають різні. Наприклад, Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків Мінтрансзв’язку в обов’язковому порядку знадобилось авто саме зі шкіряним салоном. А на Полтавщині вирішили закріпити за головою облради невідомо які, але аж цілих дві автівки.

Зрештою, навіть мінівени чиновники хочуть бізнес-класу: Київській облраді треба Volkswagen Caravellе, а Донецькій – Volkswagen  Shuttle та Мultivan.

Але найбільше в цьому гнітить те, що чиновники ладні викинути на річну оренду такі гроші, що за них уже можна було б ті машини купити. І не одну. Департамент транспорту Харківської міськради, наприклад хоче два седани Chevrolet Lacetti. Платити за це буде без копійок 400 тис грн. А в офіційного дилера таке авто коштує 116 тис грн.  Тобто три штуки можна було придбати, і ще б на бензин лишилося. У тій же Харківській міськраді Департамент спортивних іміджевих проектів та маркетингу за 249 тис грн. орендував якусь невідому машину – ще пару тисяч докласти і вже можна було б купити Toyota Camry. А ще у Харкові якась своя ієрархія, бо Департамент праці та соцполітики їздитиме на старій Волзі (ГАЗ 3110, перестали випускати ще в 2005р.).

Підсумовуючи повторимо – ми знайшли в «ВДЗ» лише невеличку частину грошей, яку різнокаліберні чиновники виймають з наших кишень на персональні таксі. Мова йде про дуже нематеріальну річ – комфортну їзду на роботу.

Оскільки жодне з політичних угрупувань, які були при владі в Україні за останні 20 років, не робило навіть спроби зкинути це ярмо з ший платників податків, то маємо ознаки конвенціональної змови між владою і опозицією у питання комфорту. Пам’ятаєте, як Микола Янович тільки но повернувшись у крісло прем’єр-міністра у 2010 році, вивалив на адресу клятої «папєрєдніци» купу звинувачень у доведенні економіки до кризи? Так він тоді для ілюстрації використав лише один приклад: «Основний службовий автомобіль прем’єр-міністра несправний. Який порядок може бути в країні, якщо автомобіль прем’єр-міністра несправний?»

Тобто Азаров оцінює рівень управління країною за станом автомобіля. Так може забрати у всіх чиновників саму можливість використання службових авто? Щоб дивились на життя не через тоноване вікно персонального «членовоза», а з машини, за яку він заплатив з власної кишені. Як то роблять пересічні українці, які самі собі купують автомобілі, і їздять ними на роботу без жодних водіїв та бензину, оплаченого коштом роботодавця.

Леся Іванова, «Наші Гроші»

Державні установи, які збираються витратити найбільше коштів на оренду автівок у 2013 р.:

Замовник

Сума договору/ орієнтовна сума договору

Кількість авто

Примітки

ПАТ «НАК «Нафтогаз України»

17 151 300

90

Представницького класу (45 шт.), автобуси і мікроавтобуси (5 шт.), інші (40 шт.). Обслуговування цілодобово, на свята та вихідні
Апарат виконавчого органу Київської міськради (Київської міськдержадміністрації)

15 000 000

75

Зокрема Toyota Camry (33 шт.),  Chrysler 300  (2 шт.), позашляховик Toyota Land Cruiser (1 шт.) і Opel Omega бізнес-класу (26 шт.)
Міністерство фінансів України

5 970 009

10

Зокрема Mercedes Benz (5 шт.) і універсал Volkswagen Touareg (1 шт.). Окрім того машини використовуватимуть для щоденної доставки поштової кореспонденції та інкасації
Криворізький міськвиконком Дніпропетровської області

5 349 363

48

легкові (42 шт.), автобуси (2 шт.), мікро (2 шт.), вантажопасажирські (2 шт.)
Дніпропетровська облрада

2 999 958

25

Марки не зазначено; минулого року в списку було 24 авто і серед них – автомобілі VIP класу в  кількості (не менше 1 шт),  позашляховики типу Toyota Land Cruzer 200 (не менше 1 шт.), легкові авто (14 шт.), автобус (1 шт.), мікроавтобуси (4 шт.)
ДУ «Держгідрографія»

2 985 000

5

н/д
Запорізька облрада

2 820 000

14

Представницького класу (не менше 6 шт.), економ-класу (не менше 6шт.), мікроавтобус (1 шт.), лімузин (1 шт.)». Передбачена можливість поїздок не лише по Україні, а й закордон. Лімузин замовляють другий рік поспіль.
Вищий адміністративний суд України

2 283 096

22

Зокрема: Toyota Camry (11 шт.) і  Mercedes Benz  S500 L4M (1 шт.),  Toyota Corolla (3 шт.),  Mazda 6 (3 шт.) Обслуговування в т.ч. вихідні, святкові дні та в нічний час.
Харківська міськрада

2 171 697

12

Найдорожча у списку «Nissan Teana» ціною до 300 тис грн. Окрім того – вантажопасажирський автомобіль на 8 місць (1 шт.), Chevrolet Epica (4 шт.),Chevrolet Lacetti (2 шт.) та Daewoo Lanos (4 шт.)
Національна академія наук України

1 798 802

н/д

н/д
Хмельницька облрада

1 512 630

4

Представницького класу
Рівненська облрада

1 292 000

10

Зокрема кросовер Reno Duster і універсал Volkswagen Tоuareg, Toyota Camry, обслуговування цілодобове
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

1 339 121

н/д

н/д
Секретаріат Київської міськради

1 302 872

5

Opel Omega бізнес-класу (2 шт.), Toyota Camry (2 шт.) і Hyundai Sonata (1 шт.). Можливе цілодобове надання послуг. За окремим замовленям  для офіційних заходів КМР: Chrysler, Mercedes, Land Cruser, Toyota Camry, Opel Omega, а також мікроавтобуси.
Кременчуцький міськвиконком Полтавської області

1 300 000

11

Зокрема Toyota Camry і Skoda Superb Ambition, також авто середнього класу – Ford Focus, Ford Fusion , Nissan «TIIDA»,  та ін..
Львівський міськвиконком

1 220 000

10

Зокрема 6 автомобілів легкових іноземного виробництва
Хмельницький міськвиконком

1 220 000

12

Зокрема представницьких щонайменше 3 шт.
Фонд державного майна України

1 155 047

5

Зокрема Audi A8L класу «люкс», Nissan Maxima  і Opel Omega, обидва бізнес-класу.
Державна міграційна служба України

1 153 000

5

Зокрема Toyota Camri (2 шт.)  і Toyota Land Cruiser (1 шт.)
Чернігівська облрада

1 132 000

н/д

автомобілі представницького та бізнес-класу
Міністерство культури України

860 000

3

Легкові авто представницького (1 шт) і середнього (2 шт) класу
Вища кваліфікаційна комісія суддів України

820 000

8

легкові бізнес класу
Полтавська облрада

800 000

10

З них дві закріплені персонально за головою облради, по одній – за заступниками, керуючим справами виконавчого аппарату, загальним відділом обласної ради. Лише одна для депутатів, одна чергова, автобус і мікроавтобус.
Донецька облрада

798 737

12

Зокрема: Mitsubishi Lancer (4 шт.) і мікроавтобуси бізнес-класу Chevrolet Express (1 шт.), Volkswagen  Shuttle(Т5) (2 шт.) та Volkswagen Мultivan
Київська облрада

782 000

9

Зокрема позашляховики Toyota Land Cruser (1 шт.) і Mitsubishi Pajero Wagon  (1 шт.), Skoda Super B бізнес-класу  (1 шт.), а також мінівен бізнес-класу  Volkswagen Caravellе  (1 шт.).
Харківська облрада

779 701

18

Зокрема щоденно з ненормованим режимом роботи водія Toyota Camry (1 шт.) і автівки Skoda (5 шт.),  плюс за викликом 12 транспортних засобів,  у т.ч.   мікроавтобуси (4 шт.), Volksvagen Passat (2 шт.), Skoda (1 шт.),  а також автомобілі ГАЗ-3110 (Волга).
Хмельницька облдержадміністрація

708 900

8

Представницького класу
Тернопільська облдержадміністрація

700 000

н/д

Автомобілі «сучасного класу»
Херсонська облрада

648 806

6

Зокрема позашляховик Toyota Prado. Можливі відрядження в межах України та виїзди в вихідні та святкові дні
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг

634 903

3

Skoda  Octavia (1 шт). Окрім того замовнику повинні надава ще два легкові автомобілі  не нижче класу С (середній клас) та один легковий автомобіль не нижче класу Е (бізнес клас)
Виконком Тернівської районної у місті Кривому Розі ради Дніпропетровської області

627 157

5

легкові (4 шт.) і мікроавтобус (1 шт.)
Виконком Інгулецької районної у місті ради (м,Кривий Ріг Дніпропетровської області)

627 024

6

З них 4 легкові, яких три має бути іноземного виробництва і одна вітчизняного
КП «Автопідприємство по обслуговуванню облради та облдержадміністрації» м.Одеси

625 000

4

автобуси Merсedes-Benz,  MAN, Mitsubishi Prestij
Виконком Саксаганської районної у місті Кривому Розі ради Дніпропетровської області

609 270

8

легкові (5 шт.), автобус (1шт.) і мікроавтобуси (2 шт.)
Одеська облдержадміністрація

595 000

10

Mercedes Benz 600 VIP-класу (5 шт.) та  автобусів Neoplan (5 шт.) Обслуговування за замовленням.
Департамент комунального господарства Харківської міськради

567 514

2

н/д
Державна служба фінансового моніторингу України

552 415

2

Один представницького і однин середнього класу
Пенсійний фонд України

551 500

4

Volkswagen Passat, Volkswagen Transporter, Chevrolet Evanda, Chevrolet Lachetti. За робочої потреби обслуговування у вихідні
Святошинська районна в місті Києві держадміністрація

530 000

3

Зокрема Toyota Camry і Opel Omega
Державна судова адміністрація України

514 929

4

«Балансова вартість запропонованих автомобілів не повинна перевищувати 110 000». З ненормованим графіком, без обмеження пробігу.
Миколаївська облрада

492 980

н/д

У форматі таксі будуть використовувати орієнтовно 3-4 авто, з них два легкових  з водієм закріплюються за окремими працівниками облради.
Державна архітектурно-будівельна інспекція України

490 235

2

KIA Magentis (2 шт.), Nissan Almera Classic (1 шот.), міні-лабораторія Volkswagen Multivan  (1 шт.)
Комплекс відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами

487 000

н/д

н/д
Кіровоградський міськвиконком

480 000

5

Hyundai Sonata, Daewoo Nexia, Daewoo Lanos,Volkswagen Polo,Volkswagen Caddy Combi.
Дніпровська районна в місті Києві держадміністрація

480 000

3

Volkswagen Passat B 6 (1 шт.) 2 KIA Magentis (2 шт.)
Дарницька районна в місті Києві держадміністрація

445 000

5

легкові середнього  класу
Будинок відпочинку «Конча-Заспа» Державного управління справами

440 000

н/д

н/д
Національне агентство України з питань державної служби

440 000

2

середнього класу. Можливе обслуговування  у вихідні та святкові дні
Солом’янська районна в місті Києві держадміністрація

417 100

2

Toyota Camry і Chevrolet Epica
Департамент будівництва та шляхового господарства Харківської міськради

413 147

3

Toyota Сorolla,Volkswagen, ГАЗ 3110  (Волга)
Департамент транспорту Харківської міськради

398 840

2

Chevrolet Lacetti; за ці гроші можна було б купити три Chevrolet Lacetti у найдорожччій комплекації
ДП “Нафтогазобслуговування” НАК “Нафтогаз України”

392 000

6

представницьцькі  (2 шт.), позашляховики  (2 шт.), автобус і мікроавтобус
Шевченківська районна в місті Києві держадміністрація

381 000

2

Audi А 6 бізнес-класу і Volkswagen Passat B 6
Новокаховський міськвиконком Херсонської області

373 164

8

Представницького класу; разом з тим марка зазначена як Skoda Octavia
Управління адміністративних будинків Господарсько-фінансового департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України

367 250

н/д

н/д
Виконком Довгинцівської районної в місті Кривому Розі ради Дніпропетровської області

350 476

6

легкові (5 шт.) і мікроавтобус (1 шт.)
Закарпатська облрада

350 000

н/д

н/д
Інспекція з питань підготовки та дипломування моряків Мінтрансзв’язку України

350 000

2

У завданні зазначені варіанти Nissan Maxima, Nissan Teana, Audi A6, Toyota Camry – усі бізнес класу окрім Volkswagen Passat. Що винайняли – невідомо, але вказано, що мають бути з клімат-контролем і шкіряним салоном.
Рівненська облдержадміністрація

345 984

4

Merсedes-Benz 320 (2 шт.),  Toyota Camry (1 шт.), і ВАЗ-2107 (легкова ЛАДА – 1 шт.)
ДП “Нафтогазобслуговування” НАК “Нафтогаз України”

322 257

17

Зокрема віп-класу Merсedes S 350 L (1 шт.), Toyota Camry (1 шт.), позашляховики Great Wall Hover (7 шт.),  Toyota Land Cruiser (1 шт.), і  Subaru Tribeca (1 шт.),
Кіровоградська облдержадміністрація

317 900

4

Зокрма позашляховик (не менше 1шт.)
Сумська облдержадміністрація

267 535

н/д

«Не менше 8 – 10 одиниць для виконання представницьких функцій», серед них  мають бути: Merсedes-Benz-280, Merсedes-Benz Е-250, Toyota, Mitsubishi, Volkswagen Passat, Volkswagen Taureg, Daewoo Nubira, Daewoo Espero.
Закарпатська облдержадміністрація

250 000

н/д

н/д
Департамент спортивних іміджевих проектів та маркетингу Харківської міськради

249 350

1

Марка не вказана, можливість роботи у вихідні та святкові дн. За ці кошти можна було б купити нову Камрі.
Чернівецька облрада

240 000

н/д

В обгрунтуванні закупівлі у одного учасника зазначено, що транспортне підприємство укомплектовано Merсedes-Benz Е 320, Chrysler 300 М, Volkswagen Passat, Skoda Oktavia та автомобілем  марки «Волга» та мікроавтобусами.
Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

211 000

4

Chevrolet Evanda, Chevrolet Lacetti, Volkswagen Passat, Volkswagen Sharan.
Департамент економіки та комунального майна Харківської міськради

201 436

2

Shevrоlet Tacuma і Hyundai Santa Fe
Департамент охорони здоров’я Харківської міськради

199 835

1

н/д
Управління праці та соцпитань Департаменту праці та соцполітики Харківської міськради

199 614

1

н/д
Луганський окружний адміністративний суд

199 298

1

позашляховик 2010-2013 р.
Департамент по взаємодії з правоохоронними органами, оборонної, мобілізаційної роботи та цивільної оборони Харківської міської ради

199 094

2

н/д
Комплекс відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами

190 202

н/д

н/д
Запорізька облдержадміністрація

187 886

2

Volkswagen Phaeton середнього класу і Skoda Super B Classik бізнес-класу. Можливе обслуговування  у вихідні та святкові дні
ДУ «Урядовий контактний центр»

186 268

1

Середнього класу
Головне управління благоустрою та комунального обслуговування Донецької міськради

180 000

1

легковий
Департамент праці та соцполітики Харківської міськради

178 653

1

ГАЗ 3110 (Волга, перестали випускати в 2005)
Одеська облдержадміністрація

176 000

5

Nissan Maxima бізнес-класу, Toyota Camry, Volkswagen Passat і Mitsubishi Carisma , Daewoo Lanos
Національна служба посередництва і примирення

174 500

н/д

На закупівлю нема жодного документу
Департамент по взаємодії з правоохоронними органами, оборонної, мобілізаційної роботи та цивільної оборони Харківської міської ради

167 356

2

На закупівлю нема жодного документу, минулого року замовляли Daewoo Lanos (2 шт.)
Інформаційно-довідковий департамент державної податкової служби України

164 385

н/д

н/д
Департамент економічної політики Львівської міськради

150 000

1

Daewoo Lanos; за ці гроші можна купити дві такі машини
Адміністративно-господарське управління Львівської міськради

150 000

2

Daewoo Lanos і ГАЗ 3110
Департамент бюджету і фінансів Харківської міськради

149 766

н/д

У форматі таксі
Департамент гуманітарної політики Львівської міськради

140 000

1

автомобіль іноземного виробництва (клімат контроль (кондиціонер), електросклопідіймачі передні та задні); у форматі таксі
Луганська облдержадміністрація

139 391

н/д

н/д
Фінансове управління Оболонської районної в місті Києві держадміністрації

139 000

н/д

у форматі таксі
Франківська райадміністрація Львівської міськради

90 000

1

ГАЗ-31105
Департамент “ЄВРО 2012” Львівської міськради

97 093

н/д

Надання послуг автомобілем іноземного виробництва (підвищений рівень безпеки, клімат – контроль, електросклопідіймачі передні та задні, тип кузова — седан), наявність пасажирського мікроавтобуса іноземного виробництва
Виконком Жовтневої районної у місті Кривому Розі ради Дніпропетровської області

1 570

8

В ДКТ не визначено, за що саме платяться такі малі гроші, можливо це є ціна оренди автомобілів за одну добу.легкових (5 шт.), атобус (1 шт.), мікроавтобус (2 шт.)
Виконком Дзержинської районної у місті Кривому Розі ради Дніпропетровської області

1 244

6

В ДКТ не визначено, за що саме платяться такі малі гроші, можливо це є ціна оренди автомобілів за одну добу.легкові (4 шт.), автобус (1 шт.) і мікроавтобус (1 шт)
Виконком Центрально-Міської районної у місті Кривому Розі ради Дніпропетровської області

1 208

6

В ДКТ не визначено, за що саме платяться такі малі гроші, можливо це є ціна оренди автомобілів за одну добу.легкових середнього класу (3 шт.), автобус (1 шт.), мікроавтобуси (2шт.)
Департамент «Адміністрація міського голови» Львівської міськради

н/д (згідно актів виконаних робіт)

3

Toyota Corolla HB, Daewoo Lanos, мікроавтобус Mercedes Sprinter. У форматі таксі