Чиновники витратять на персональні таксі щонайменше 98 мільйонів
19.03.2013   //  

З початку року у «Віснику державних закупівель» розміщено інформацію про 92 тендери державних установ на послуги з пасажирських перевезень легковими автомобілями у 2013 р. на суму 97,90 млн грн.

Йдеться про вже укладені угоди, а також ті замовлення, котрі ще проходять тендерні процедури. Разом з тим, в «ВДЗ» немає даних про орендні угоди, вартість яких була меншою від 100 тис грн.

Лише третина замовників – 38 –  у конкурсній документації чітко прописали марку бажаного автомобіля. Ще 13 вказали його клас, з них 10 склали представницькі автомобілі. Такими, наприклад, має бути рівно половина з 90 транспортних засобів, орендованих на цей рік НАК «Нафтогаз».

Найдорожчим з розрахунку вартості оренди однієї автівки наразі є замовлення Міністерства фінансів: 10 авто марки Mercedes і Volkswagen обійдуться в середньому по 597 тис грн. за одиницю.

Найбільше чиновники орендують Toyota Camry (55 шт.), Opel Omega (30 шт), та по 17 штук Merсedes-Benz і позашляховиків.

Нагадаємо, чинна постанова Кабінету Міністрів «Про економію державних коштів» забороняє органам державної влади та інших державних органів, підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, купувати автомобілі окрім транспортних засобів спеціального призначення. Разом з тим ця постанова не забороняє оренду транспортних засобів.

Прем’єр-міністр Микола Азаров у грудні 2011 р. обіцяв заборонити чиновникам орендувати автівки за бюджетний кошт. Однак відповідне розпорядження, що з’явилося у жовтні 2012 р., лише заборонило купувати й орендували легкові автівки «у разі незатвердження (непогодження) річних фінансових планів у встановленому порядку».

Детальніше у «Хіт-параді «членовозів»-2013».